Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri ozbiljna kandidata za Železaru

    Od više zainteresovanih investitora, tri kompanije su ozbiljni kandidati za preuzimanje Železare Smederevo, a potencijalni strateški partneri mogli bi da budu najveći evropski i svetski proizvođači čelika.

    Vlada će pokrenuti postupak privatizacije Železare, što je prioritet, jer državu taj gubitaš mesečno košta osam miliona evra, a kako je RTS potvrđeno u kabinetu premijera, postoje tri ozbiljna kandidata za kompaniju.

    Crveni oktobar je deo ruskog giganta Uralvagon zavod, i drži trećinu ruskog tržišta. Proizvodi 900 specijalnih vrsta čelika.

    Esmark Steel Group je vodeći američki proizvođač čeličnih ploča i jedan od najvećih svetskih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika.

    Mittal Steel, čiji je vlasnik iz Indije, važi za kralja čelika. Sa dva brata ima pet železara u svetu i drži 10 odsto svetskog tržišta čelika.

    Imajući u vidu svetsku tendenciju ukrupnjavanja tog posla, stručnjaci ocenjuju da proizvodi naše čeličane mogu dobro da se plasiraju.

    "Sa različitih aspekata sve tri su moglo bi se reći kredibilne, jer imaju svoju ekspanziju u poslovanju. Znači, to je najvažnija stvar", navodi Nikola Majinski iz Odbora crne metalurgije PKS.

    Majinski kaže da su kompanije zainteresovane za taj proizvodni program koji Železara proizvodi, jer je on u svim njihovim planovima komplementaran sa njihovim postojećim programom. Znači mogu ga plasirati.

    Od Železare ne živi samo Smederevo, već i okolina i brojni dobavljači i partneri. Radnici veruju da će Vlada ovoga puta naći dugoročno rešenje za čeličanu.

    U Železari radi nešto više od 5 000 radnika. Uz kontinuirani rad, očuvanje radnih mesta biće presudno za izbor investitora. Smatram da će Vlada izabrati onog kandidata koji ispuni da ne kažem najviše naših želja, ali najviše naših potreba, ističe Majinski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE