Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbliži Rusiji najviše gube sankcijama

    Posledice ruskog embarga na uvoz prehrambenih proizvoda sa zapada najviše će osetiti članice Evropske unije Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, kao veliki izvoznici hrane na rusko tržište.

    Procjenjuje se da EU može da izgubi čak 12 milijardi evra, jer prehrambeni proizvodi čine oko 10 odsto našeg celokupnog izvoza u Rusiju, rekao je šef delegacije EU u Moskvi, Vigaudas Ušackas, dodajući da je reč o okvirnoj proceni.

    Prema podacima ruskog Instituta za kompleksna strateška istraživanja (IKSI), Rusija iz Evrope uvozi 31,5 odsto mesa, 42,6 odsto mlečnih proizvoda i 32 odsto voća i povrća, prenosi Ruski vjesnik.

    Finska u Rusiju ostvaruje 77 odsto od ukupnog izvoza sira, preko 70 odsto maslaca i 47 odsto smrznute ribe.

    Rusiji je namenjeno i 43 odsto ukupnog izvoza suvomesnatih proizvoda iz Letonije i Litvanije. Poljska i Litvanija više od polovine voća i povrća namenjenog izvozu plasiraju na tržište Rusije.

    Prema oceni stručnjaka IKSI, u slučaju Nemačke, Italije, Velike Britanije i Španije, ruske sankcije će uticati samo na izvoz pojedinih proizvoda.

    Kada je reč o SAD, Kanadi i Australiji, Rusija iz ovih zemalja uvozi meso, ribu, povrće i tartufe, ali u znatno manjim količinama.

    Prema ocenama stručnjaka, koje prenosi Ruski vjesnik, cene prehrambenih proizvoda na ruskom tržištu će svakako skočiti. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE