Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otpremnine 300 evra po godini staža

    Radnici firmi u restrukturiranju koji ostanu bez posla imaće pravo na otpremninu od 300 evra po godini staža.

    Kako je Blicu potvrđeno u Ministarstvu rada, prava radnika u firmama u restrukturiranju biće regulisana posebnim propisom, a ne Zakonom o radu, jer su ovi zaposleni, kako kažu, u specifičnom položaju.

    U tim preduzećima delimično je već realizovan socijalni program na bazi dosadašnjeg rešenja, u nekim firmama je započet i već su napravljeni spiskovi.

    Kada bismo sada napravili radikalnu promenu, deo radnika bismo doveli u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su već ostvarili pravo na otpremninu, kažu u ovom ministarstvu.

    Veruje se i da su radnici u ovim firmama prethodnih godina bili u nepovoljnijem položaju kada je u pitanju redovnost zarada, povezivanje staža ili pravo na zdravstvenu zaštitu.

    Završena je prijava potraživanja svih poverioca prema firmama u restrukturiranju. Među njima je i preko 8.000 radnika koji potražuju zaostale zarade u ovim kompanijama, dodaju u ministarstvu.

    U kruševačkom „14. oktobru“, koji je i dalje u vlasništvu države, od 1.500 radnika, njih 617 se prijavilo za socijalni program i otpremnine.

    Za zaposlene u drugim preduzećima važiće, da podsetimo, da se otpremnina u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak isplaćuje samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE