Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić za BIZLife: Švajcarska je značajan partner za Srbiju

    Piše za BIZLife: Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije

    Švajcarska je značajan partner za Srbiju – vežu nas tradicionalno dobri odnosi i privredna saradnja, ali i mnogobrojna srpska zajednica koja živi u Švajcarskoj.

    Dobra i perspektivna ekonomska saradnja sa Švajcarskom predstavlja rezultat kontinuiranog razvoja bilateralnih odnosa, redovnog političkog dijaloga i angažovanja u regionalnim i multilateralnim inicijativama. Takođe, našoj ekonomskoj saradnji u značajnoj meri doprinosi prisustvo Švajcarske u regionu, kao garanta neutralnosti i razvoja, investitora, ali i jednog od ključnih donatora.

    Posebno cenimo spremnost Švajcarske da pruža podršku i razvojnu pomoć Srbiji. Aktivnosti Švajcarske kroz projekte saradnje sa EU i motivisanje švajcarskih kompanija da posluju u Srbiji, konkretne su mere švajcarske Vlade, koje doprinose stabilnosti i unapređenju naših tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa. U tom smislu, odluka Švajcarske da opredeli za Srbiju nova uvećana sredstva razvojne pomoći za period 2014-2017, predstavlja potvrdu pozitivnih rezultata, opravdanosti projekata i poverenja. Švajcarska razvojna pomoć, usmerena na oblasti energetske efikasnosti, inkluziju, ekonomsku saradnju i dobro upravljanje, podrška je rešavanju prioritetnih pitanja za Srbiju, naročito u oblasti reforme ekonomije i vladavine prava u skladu sa pravnim tekovinama EU. U tome posebnu ulogu i značaj ima Švajcarska razvojna agencija koja ostvaruje dobru saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim organima, posebno sa Kancelarijom za evropske integracije, Stalnom konferencijom gradova i opština i lokalnim samoupravama.

    Takođe, ovaj vid podrške, uz mere Vlade Republike Srbije, doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta u Srbiji za strane investitore što dokazuje prisustvo i poslovanje skoro 200 švajcarskih kompanija kod nas. Vrednost ukupnih švajcarskih investicija od 2002.godine do juna 2013. godine, iznosi 491 miliona evra. Imajući u vidu, mogućnosti i potencijal međusobne saradnje, posebno pozdravljam osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore koja ima za primarni cilj intenziviranje međusobne saradnje. Robna razmena u 2013. godini je bila oko 230 miliona evra. U periodu januar-april ove godine naš izvoz je bio 26,2, a uvoz 53,7 miliona evra.

    Značajan faktor dobrih odnosa između Švajcarske i Srbije su brojni međudržavni sporazumi koji su na snazi. Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner srpske privrede u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini sa državama EFTA kojim je omogućen bescarinski izvoz srpskih proizvoda i otvoren put priliva novih investicija u Srbiju. Dinamici odnosa doprineo je i Sporazum o privrednoj saradnji iz 2001. godine kojim je formiran Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju. Švajcarska je posebno aktivna u energetskom sektoru, poljoprivredi, kao i farmaceutskoj industriji, obradi metala, hrane, standardizaciji proizvoda itd.

    Faktor koji nas posebno povezuje je dijaspora. Uticaj zajednice Srba u Švajcarskoj, bez sumnje, doprinosi produbljivanju naših odnosa. Reformama koje su preduzete, a naročito onima koje su planirane u bliskoj budućnosti stvaraju se još bolji uslovi za uključivanje dijaspore kao partnera u međusobnim odnosima od posebnog značaja.

    U tom kontekstu, trebalo bi se podsetiti da su upravo pojedinci, sa obe strane, svojim radom i doprinosom postali sinonimi ne samo za svoje zemlje, već i za univerzalne evropske vrednosti. Među brojnim primerima najrazličitijih veza i Srbije i Švajcarske izdvojio bih primer istrajnosti i istraživačkog duha Mileve Marić životne saputnice genijalnog Ajnštajna, koja je upravo zahvaljujući uslovima u švajcarskoj naučnoj sredini mogla da iskaže svoj srpski intelekt i talenat. O rečima zahvalnosti za rad A.Rajsa na upoznavnju Evrope i sveta o zemlji i ljudima Srbije ne moram posebno ni da govorim.

    Na kraju, istakao bih da je poseban podsticaj produbljivanju odnosa između Švajcarske i Srbije dala aktuelna saradnja u okviru zajedničkog predsedavanja OEBS, a naročito zajednički rad na promovisanju osnovnih principa Organizacije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE