Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obama za Economist: Rusi ništa ne proizvode

    Američki predsednik Barack Obama umanjio je u intervjuu časopisu Economist važnost Rusije rekavši da je to nacija koja "ništa ne proizvodi" i istakao da Zapad mora biti "prilično čvrst" prema Kini u vreme kada Peking nastoji da proširi uticaj u svetskoj privredi.

    Obama pokušava zadržati fokus američke spoljne politike na Aziji kao odgovor na jačanje kineske vojne i ekonomske moći. Ali, mesecima je zaokupljen drugim svetskim krizama, uključujući podršku Rusije separatistima na istoku Ukrajine.

    Rusija je treći najveći proizvođač nafte i drugi proizvođač gasa na svetu. Evropa značajno zavisi o uvozu ruskog gasa što komplikuje odgovor Zapada na ukrajinsku krizu.

    Obama je nastojao umanjiti uticaj Moskve u svetu, a za ruskog predsednika Vladimira Putina je rekao da je čelnik koji zbog trenutnih političkih poena uzrokuje kratkoročne nevolje koje će dugoročno naštetiti Rusiji.

    "Mislim da je važno zadržati perspektivu. Rusija ništa ne proizvodi", rekao je Obama u intervjuu.

    "Imigranti ne hrle u Rusiju u potrazi za boljim životom. Očekivana životna dob muškaraca u Rusiji je 60 godina. Stanovništvo je u opadanju", istakao je Obama.

    Američki je predsednik napetosti u odnosima s Kinom nazvao "rešivim". Kina je u teritorijalnim sporovima sa susedima u naftom bogatom Južnokineskom moru, a sa Zapadom se često svađa oko pitanja povezanih sa zaštitom intelektualnog vlasništva.

    "Jednu stvar želim reći o Kini, a to je da s njima trebate biti prilično čvrsti, jer će gurati stvari do kraja dok se ne suoče s otporom", rekao je Obama.

    "Oni nemaju sentimenata i ne zanima ih apstrakcija. I zato pozivanje na međunarodna pravila nije dovoljno", istakao je Obama.

    Obama je rekao da će se trgovinski sporovi smiriti kada Kina "prestane biti globalna fabrika jeftinih proizvoda", a njene kompanije počnu proizvoditi skuplje proizvode koji zahtevaju zaštitu intelektualnog vlasništva.

    "Mora postojati mehanizam koji će biti oštar prema njima kada smatramo da krše međunarodna pravila, a s druge strane pokazati im potencijalne dugoročne koristi", naglasio je američki predsednik.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE