Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvodi iz Srbije konkuretni na globalnom nivou

    Ocenjujući poslovnu i investicionu klimu u Srbiji i Bosni i Hercegovini, Edin Dacić, direktor  Daccometa AG kaže da obe države imaju sličan nivo osnovnih faktora troškova. „Standard Furniture Serbia u Ćupriji, kao i Standard AD Prnjavor, čiji smo vlasnici,  daleko su opeterećeniji nametima na neto plate u odnosu na svoje konkurente u daljem okruženju, što izuzetno negativno utiče na našu konkurentnost.“

    „Međutim, vidi se da je Bosna i Hercegovina, uz pomoć međunarodnog angažmana, počela ranije generalno da napreduje, reformiše institucije i time ima manju birokratiju. Šokantno je na primer da za dokumente za koje u Bosni i Hercegovini čekamo od deset do 15 dana, u Srbiji smo za iste čekali po tri meseca. Želim da istaknem važnu ulogu SIEPA-e u Srbiji, koja pomaže da se prebrode poteškoće u transformaciji. Zatim, banke u Bosni i Hercegovini su daleko susretljivije nego u Srbiji. Posebno želim da istaknem Investiciono razvojnu banku Republike Srpske (IRBRS) kao pozitivan primer“, naglašava sagovornik BIZLife. 

    U Srbiji Daccomet AG je većinski vlasnik firme Standard, i zapošljavate  200 radnika.Vaša  ocena novo donetog Zakona o radu?

    Svakako podržavam sve mere koje doprinose fleksbilizaciji zapošljavanja i time olakšanja poslovanja, jer je na tom polju zaostatak u odnosu na naše konkurente iz drugih država posebno velik. Međutim, podsećam na reči premijera Aleksandra Vučića, kod otvaranja Švajcarsko-srpske trgovinske komore, a prilikom posete predsednika Švajcarske Federacije Didiera Burkhaltera, da Srbija sada praktično započinje niz ekonomskih reformi koje su 25 godina odlagane. Prema tome, novi Zakon o radu je ohrabrujući prvi korak u pravom pravcu kojem treba da slede još mnogi drugi.  

    Proizvodnja nameštaja u Srbiji poslednjih godina nije na zavidnom nivou. Vi izvozite  vaš program i imate ugovor sa švedskom Ikeom. Da li su aranžmani za stranog kupca i izvoz rešenje za srpske firme?

    Imamo privilegiju, koja je istovremeno i obaveza, da radimo u obe fabrike i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini za najveću firmu na svetu u sektoru pokućstva. IKEA ne prodaje samo širom sveta svoje proizvode već ih i globalno nabavlja. Za nas to znači konkretno da su nam konkurenti u zavisnosti od artikla ponekad firme iz Kine, Rumunije, Nemačke, Litvanije, Švedske i drugih zemalja. Jasno je da je pritisak na kvalitet i cene, kao i na ispunjenje ekoloških i socijalnih uslova u našem poslovanju veoma velik.

    Taj izazov prihvatamo kao šansu za ogromno tržište i zato smo se opredelili za masovnu proizvodnju uz konstantan rad na poboljšanju u svim oblastima kako bi ostali u globalnom takmičenju konkurentni i time nastavili da rastemo.

    Da li je taj poslovni model isplativ svaka firma mora za sebe da odluči. Međutim, obe firme su dokaz da je moguće i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini opstati u borbi protiv najkonkurentnijih na globalnom nivou. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE