Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Škart iz uvoza na hrvatskim rafovima

    Većinu prehrambenih proizvoda Hrvatska neuporedivo više uvozi nego što izvozi, ali još veći problem je što uvezena roba nema proveren kvalitet, dok se preko granice šalju samo prvoklasni proizvodi.

    U prvom tromesečju ove godine u plusu je i izvoz pića. Izvezeno je tako 94.054 tone pića ili dvaput više nego lane, te žitarica, kojih je izvezeno više od 103 tone, a uvezeno 32 tone, piše Slobodna Dalmacija.

    Svi ostali prehrambeni proizvodi uvoze se u neuporedivo većim količinama nego što se izvoze. Primera radi, Hrvatska je prošle godine uvezla preko 29.000 tona krompira, a izvezla samo tri.

    Takođe, dvostruko više nego što ih izvozi, Hrvatska uvozi crveni luk, beli luk i praziluk. Lane je uvezeno 17.637 tona, a izvezeno 819 tona.

    Roba koju izvozi po pravilu je prvoklasna jer drugačije se ne može ni prodati na evropskom tržištu, ali ona koju uvozi vrlo često nije takva.

    Puno je tu smeća koje se nije moglo nigde prodati pa se našlo na policama hrvatskih trgovačkih lanaca. Uvoze se jabuke iz hladnjača stare godinu dana, nemaju ni ukusa ni mirisa, a one koje se izvoze moraju biti sočne i sveže ubrane.

    Ni sa smrznutim mesom nije drugačije. Na njemu piše rok trajanja, ali ne i kad je i zaklano. Sve što je starije od šest meseci i što se ne može prodati u razvijenim zemljama EU naći ćete na našim policama. To nije otrovno, ali nije ni zdravo, upozorava predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

    Od kako je članica EU, Hrvatska je povećala uvoz za 240 miliona dolara. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prva tri meseca ove godine uvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 686 miliona dolara, a izvoz je bio težak 378 miliona.

    Meso i klanički proizvodi finansijski su najveća stavka u uvozu hrane. Lane je Hrvatska uvozila iz 125 zemalja, uglavnom je reč o razvijenim evropskim zemljama kao što su Holandija, Danska i Nemačka, ali ima i onih dalekih poput Vijetnama, Ugande, Zimbabvea, Barbadosa, Brazila, Perua, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE