Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktorka kažnjena zbog mobinga

    Subotičanka Koraljka Obradović dobila presudu za mobing u sporu protiv nadređene, a u odluci suda se navodi da je tužiteljka ponižavana, da su od nje skrivane informacije i da tužena mora da plati 200.000 dinara plus sudske troškove.

    Dugogodišnji sukob između Koraljke Obradović, zamenice direktora Biznis inkubatora Subotica i Ildiko Zedi, direktorke te ustanove, dobio je epilog na sudu. Odlukom Višeg suda u Subotici, direktorka Zedi osuđena je za mobing nad saradnicom Koraljkom Obradović.

    Direktorka mora da plati 200.000 dinara, po 100.000 zbog duševnog bola, povrede časti i ugleda Obradovićeve i na osnovu pretrpljenog straha, plus sudske troškove od 218.500 dinara.

    U presudi se navodi da je tužiteljka Obradović od novembra 2011. do aprila 2012. godine intenzivno ponižavana, omalovažavana, od nje su skrivane informacije značajne za posao, što se smatra zlostavljanjem na radu.

    Posle bolovanja, 2011. godine bez mog znanja mi je premeštena kancelarija, nisu me obaveštavali o poslovnim aktivnostima, nisu me zvali na sednice skupštine preduzeća na kojima me je direktorka kritikovala, a nisam imala priliku da se izjasnim i da se čuje moja strana priče, kaže Koraljka Obradović.

    Dobijala sam radne naloge pismenim putem, u kojim su traženi izveštaji o poslovima koje objektivno nisam mogla da izvršim i za to sam bila neosnovano kritikovana.

    Kako bi sačuvala svoje radno mesto, Obradovićeva je pisala gradonačelniku, Gradskom veću, bivšem i sadašnjem pokrajinskom sekretaru za privredu, u kome je pokušala da objasni svoje probleme i zatražila da budžetska inspekcija ispita poslovanje BIS zbog sumnji u malverzacije.

    Tom pismu je prethodio radni nalog direktorke da napišem izveštaj o svom radu, odnosno neradu, koji joj je potreban da bi ga prikazala upravi grada, jer mi je isticao četvorogodišnji mandat, dodaje Obradovićeva.

    To sam shvatila kao otvorenu pretnju otkazom i zato sam se odlučila da napišem pismo, zbog kojeg me je direktorka tužila za povredu ugleda časti i tražila nadoknadu od 700.000 dinara. Nadam se da će u skorije vreme biti usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača i da se ovakve optužbe neće podnositi.

    Direktorka Ildiko Zedi nije želela da komentariše presudu. Mi smo uradili sve u skladu sa zakonom i ne želim ništa da komentarišem, kratko je rekla direktorka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE