Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovako to funkcioniše u Evropi

    Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, jedno od ključnih tački sporenja u pregovorima o Zakona o radu, u većini evropskih zemalja se primenjuje, ali uz uslov da organizacije koje ga dogovaraju imaju najmanje 50 odsto članstva u redovima radnika, odnosno poslodavaca.

    Većina država članica EU ima institut proširenog dejstva kolektivnog ugovora, ali uz uslov o kredibilno utvrđenoj reprezentativnosti u iznosu od 50 odsto članstva u toj grani, rekao je za Tanjug nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju Jovan Protić.

    Prema njegovim rečima pitanje reprezentativnosti usko je povezano sa pitanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora, a određivanje reprezentativnosti godinama unazad nije na odgovarajući način uređeno u Srbiji.

    Pretpostavljam da će Ministarstvo za rad, posle donošenja ovih izmena Zakona o radu, doneti novi zakon koji bi uredio reprezentativnost na način na koji se to radi u modernim evropskim državama, rekao je Protić.

    Na stručnom skupu pre tri meseca, podsetio je on, predstavnici MOR su predočili da se pokazalo da je, prema iskustvu nekih evropski država, kao što su Grčka, Portugal i Rumunija, institut proširenog dejstva kolektivnog ugovora ekstreman i da nije doprineo jačanju socijalnog dijaloga na granskom nivou.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE