Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačkoj najviše ocene

    Bonitetna agencija Standard & Poor's potvrdila je najvišu ocenu kreditnog rejtinga Nemačke "AAA", pravdajući to ocenom da je nemačka ekonomija raznovrsna i konkurentna, sposobna da podnese finansijske udare.

    Perspektiva nemačke ekonomije ostaje i dalje stabilna, ocenio je S&P, što znači da agencija u srednjeročnom periodu ne namerava da menja ocenu kreditnog rejtinga najveće ekonomije evrozone, preneo je AFP.

    U saopštenju se dodaje da potvrda najviše ocene kreditnog rejtinga Nemačke znači da se radi o modernoj, veoma raznovrsnoj i konkurentnoj privredi. S&P je pohvalio nemačku vladu zbog obazrive budžetske politike, kao i discipline u pogledu javne potrošnje.

    Agencija predviđa da će ovogodišnji privredni rast Nemačke biti 1,8 odsto, odnosno dva odsto 2015, posle skromnih 0,4 odsto u 2013.godini. Još dve bonitetne agencije, Moody's i Fitch, potvrdile su Nemačkoj najvišu ocenu kreditnog rejtinga.

    Istovremeno, Fitch je potvrdio kreditni rejting Holandije "AAA", povisivši procenu perspektive sa negativne na stablnu, a ovakvu odluku agencija obrazlaže bržim tempom smanjenja holandskog javnog duga, značajno poboljšanom perspektivom javnih finansija, smanjenim deficitom, uz povećane prognoze privrednog rasta.

    Agencija predviđa da će javni dug Holandije dostići maksimalnih 75 odsto BDP, što je ispod prethodno očekivanih 80 odsto do 2018-2019. godine.

    Agencija očekuje da će budžetski deficit Holandije do 2015. biti sveden na dva odsto BDP, zahvaljujući rastu domaće potrošnje, smanjenju troškova za pomoć nezaposlenima, kao i štednji u zdravstvenom sektoru.

    Fitch je povisio predviđanja privrednog rasta za Holandiju sa nula odsto na 0,7 procenata za ovu godinu, odnosno sa jedan odsto na 1,4 odsto za 2015.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE