Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema novca za komasaciju

    Za ukrupnjavanje poseda – komasaciju, jednu od najznačajnijih mera za efikasniju poljoprivredu, mnoge zemlje nemaju sredstava, pa se samo pristupilo pilot projektima, koje finansira Evropska unija, rečeno je na Regionalnoj konferenciji o efikasnom upravljanju zemljištem.

    Predstavnica Letonije Daiga Paršova je navela sa kakvim se problemima susreće ta zemlja, koja još nema odgovarajuću pravnu regulativu.

    Kada se počelo sa komasacijom, problem su predstavljala šumska područja, jer je parlament morao da razmatra svaki pojedinačni slučaj, što je bilo potpuno neefikasno, kazala je ona.

    Prema njenim rečima u toj zemlji postoji u proseku oko 15 parcela u okviru jednog poseda, oko 40 odsto zemljišta je pod zakupom, a postoje i velike površine neobrađenog zemljišta. Sa ciljem da spreči napuštanje zemljišta, država je povećala poreze na to zemljište na 10 odsto.

    Ona je dodala da postoji i veliki deo državnog zemljišta koje je neobrađeno već 20-ak godina i najavila da je planirano da se uspostave naredne godine zemljišne banke, kao i da se zalaže za obavezujuću komasaciju, ali su njene kolege iz drugih zemalja bile protiv.

    Ona je navela i da sada Letonija nema novca da finansira projekat komasacije, već može samo da uradi pilot projekte, koje finansira EU i koji treba da pokažu kakve su prednosti takvog procesa.

    U Makedoniji je slična situacija, a predstavnik Ministarstva poljoprivrede Kiril Georgijevski je istakao da je za tu zemlju posebno važno usklađivanje zakonodavstva u toj oblasti sa EU.

    On je najavio da u Makedoniji predstoji posao na odabiru oblasti za sprovođenje komasacije, u okviru operativnog programa EU. Potrebno je napraviti popis odsutnih vlasnika zemlje, kao i registar svih vlasnika, da bi uopšte moglo da se krene sa poslom.

    Kako je navedeno na današnjem skupu, komasacijom se vrši nova podela atara i usitnjeno i nepovoljno oblikovano zemljište, grupiše se prema najnovijim ekonomskim potrebama.

    Ukoliko je ptorebno, uređuju se putevi i zajednički objekti kao što su živice i drveće, a sprovode se i mere zaštite i poboljšanja kvaliteta zemljišta. Prilikom komasacije, neke parcele menjaju vlasnike, što se uvodi u javne knjige, kako bi postojali novi dokazi o vlasništvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE