Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi lako do nekretnine u Hrvatskoj

    Ruskim državljanima koji se odluče za novi kreditni proizvod Sberbanke, hipotekarne kredite za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, država će bez okolisanja izaći u susret, pa će kuću ili stan moći da kupe kao fizička lica.

    Potencijalne kupce većih budžeta zapravo čeka jedan novi režim, pa već postoje i izvesni prvi ruski kupci koji su do svoje hrvatske nekretnine došli bez osnivanja firme za tu svrhu.

    Procedura koja inače kreće kad ovdašnja tela prime od zainteresovanog ruskog kupca, takav zahtev dosad je završavala odbijenicom. Po novom, na takav zahtev za sticanjem prava vlasništva daje se saglasnost, piše Poslovni dnevnik.

    Kako je takav razvoj do nedavno za fizičke osobe iz Rusije bio nemoguća misija, pravo je pitanje šta je prouzrokovalo preokret. Ništa se nije promenilo na papiru, ali je krenula nova praksa pre mesec dana.

    Novo rešenje je pronađeno povodom konkretnih upita, ali onaj drugi podatak koliko je ruskih državljana u pitanju, zasad je još nepoznanica. Ipak, ključno je, ne sama brojka, nego potvrda da se praksa počela menjati u hodu.

    Prvo prema investitorima koji dolaze iz Rusije, a na tom tragu biće i izmene Zakona o vlasništvu i drugim pravima koji će doneti razrađena rešenja za situacije kad nekretnine u Hrvatskoj kupuju nedržavljani EU. 

    Za potencijalne kupce iz Rusije čiji nešto veći interes navodno beleže pojedine agencije za nekretnine, ovaj preokret ima veliki značaj, jer više ne moraju do nekretnine u Hrvatskoj zaobilaznim putem.

    Konkretno, više ne moraju da osnuju firmu u Hrvatskoj koja se onda u prometu nekretnina pojavljuje kao sticatelj kuće ili stana, jer je Rusima omogućena kupovina kao fizičkim osobama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE