Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Auto-osiguranje skuplje za 45 odsto

    Obavezno osiguranje automobila poskupeće od 1. jula za 45 odsto, a ovaj cenovni udar osetiće vlasnici 2,2 miliona automobila u Srbiji.

    Poskupljenje je predložilo Udruženje osiguravača Srbije, a odobrila ga je Narodna banka Srbije, koja je prošle godine ovaj zahtev odbila. Cena polise poslednji put povećana je 2008. godine.

    Ovo nije malo poskupljenje polise. Do sada sam plaćao oko 5.500 dinara, a s novim poskupljenjem moraću da izdvojim još dve hiljade više, kaže vlasnik Punta Miloš Gašić.

    U Udruženju osiguravača objašnjavaju da je više razloga za poskupljenje. Cena osiguranja se određuje i po sistemu smanjene premije savesnim vozačima i kažnjavanju loših.

    Uticaj primene bonus-malus sistema je značajan, pre svega zbog činjenice da tek nešto više od jedan odsto vozača u Srbiji ima malus kao sankciju za učinjene prekršaje. Dodela bonusa prouzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja auto-odgovornosti.

    Takođe, društvima je uvedena obaveza uplate fiksne naknade Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje od pet odsto od bruto premije, što je takođe uticalo na odluku o povećanju cene, kažu u Udruženju osiguravača.

    Od oktobra povećan je i limit za isplatu šteta. Tada će osiguravajuće kuće umesto maksimalnih 100.000 dolara isplaćivati do milion evra.

    Naknade koje osiguranja isplaćuju u Srbiji najniže su u Evropi, te se uvođenjem novih, značajno većih iznosa očekuju adekvatnija obeštećenja.

    To će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po ovom osnovu, smatraju u Udruženju osiguravača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE