Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema više zapošljavanja u agencijama bez saglasnosti države

    Skupštinski Administrativni odbor usvojio je danas Pravilnik na osnovu kojeg to skupštinsko telo daje saglasnost nezavisnim institucijama i telima za zapošljavanje i radno angažovanje u parlamentu.

    Reč je o pravilniku o postupku za pribavljanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa sa novim licima i dodatno radno angažovanje u službama Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i organizacija.

    Predsednik Odbora Zoran Babić podvukao je da se pravilnikom olakšava rad i povećava efikasnost tih institucija i da nema novih radnih mesta. On je novinarima pojasnio da se na radi o zapošljavaju, već da je reč o uređenju te oblasti.

    Kako je definisano, Pravilnik se odnosi na više nezavisnih institucija i regulatornih tela, među kojima su zaštitnik građana, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

    Tu je i Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, Fiskalni savet, Republička radiodifuzna agencija, Komisija za zaštitu konkurencije i hartije od vrednosti.

    Babić je rekao da je Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno da za nezavisna regulatorna tela saglasnost za prijem u radni odnos daje Adminstrativni odbor, a za ostale organe tu saglasnost daje Vlada Srbije koja je usvojila pravilnik o tome ko, kako, kada može na povremenim poslovima da angažuje i kakva je procedura kada se u radni odnos prima na neodređeno vreme.

    „Takav pravilnik smo mi upravo doneli na sednici Odbora, nema novim radnih mesta, a da li će neko od nezavisnih regulatornih tela uputiti zahtev, na sednici Odbora ćemo vrlo transparentno donositi odluke“, rekao je Babić.

    On je podvukao da se ovim uređuje oblast, da ne bi ponovo naišlo na nerazumevanje, kao što se desilo u proteklih mesec dana.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE