Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kredit, NBS

  Mudis potvrdio kreditni rejting Srbije, ali prognozira manji rast od Ane Brnabić

  Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou „Ba2“ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

  U izveštaju agencije Mudis ističe se da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Kako se navodi, ovakva ocena kreditnog rejtinga, takođe, odražava pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije podržane nedavno revidiranim fiskalnim okvirom.

  „Sprovedene strukturne reforme u poslednjih nekoliko godina, uz pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije, pomogle su očuvanju makroekonomske stabilnosti zemlje“, piše u saopštenju.

  Pozitivni izgledi za BDP

  U izveštaju se navodi da su izgledi za rast BDP Srbije pozitivni. Očekuje se da će u 2023. godini iznositi 1,8 odsto, dok se za 2024. godinu predviđa rast od 3,2 odsto, a za 2025. godinu od čak četiri odsto.

  Savet za BDP: Građevina i IKT u usponu, u Srbiji 72.876 stranaca sa privremenom dozvolom

  Mudis očekuje da će deficit biti na nivou od oko 2,8 odsto BDP u 2023. godini, što je niže u odnosu na 2022. U narednom periodu predviđa se nastavak postepenog smanjenja deficita i očekuje se da će pasti na 1,5 odsto BDP u 2025. godini. Takođe, očuvana je fiskalna stabilnost i zadržana opadajuća putanja učešća javnog duga u BDP.

  Izgledi za povećanje kreditnog rejtinga

  Kao rezultat bržeg realnog rasta izvoza robe i usluga i manjeg uvoza energenata očekuje se da će deficit tekućeg računa u 2023. godini pasti na ispod četiri odsto BDP-a sa sedam odsto, koliko je iznosio u 2022. godini.

  Konverzija zemljišta, gradilište, novac (Freepik)

  Predviđeno smanjenje deficita u naredne dve godine će omogućiti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu, piše u saopštenju i navodi se da je deficit tekućeg računa u poslednjih nekoliko godina u potpunosti pokriven prilivom stranih direktnih investicija.

  Inflacija je počela da raste početkom konflikta u Ukrajini i uglavnom je bila vođena povećanjem globalnih cena hrane i energenata. Svoj vrhunac je dostigla u martu 2023. godine da bi nakon toga počela postepeno da se smanjuje.

  Mudis ocenjuje da će pooštravanje monetarne politike pomoći da se inflacija postepeno približi granici ciljnog opsega Narodne banke Srbije i da će do kraja 2024. godine pasti na nivo od oko 4,5 odsto.

  Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga potvrđuju očekivanja agencije Mudis da će Republika Srbija nastaviti da vodi opreznu fiskalnu politiku, kao i da će nastaviti da napreduje u strukturnim reformama.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE