Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko je potrebno da bi živeli – normalno?

    Standard odavno nestalog srednjeg sloja, kojim bi porodica u Srbiji mogla da se obezbedi za naredne četiri decenije, podrazumevao bi dve plate od po 1.500 evra.

    Novosti su istražile kolika bi sreća morala da „snađe“ nekoga da do kraja života, sa svojom porodicom, nema glavobolju zbog računa za struju, praznog frižidera i nove garderobe za decu. Da žive bez stresa od pomisli na godišnji odmor i dečije ekskurzije.

    Ako je prosečna potrošačka korpa u Srbiji za tročlanu porodicu 65.000 dinara, pretpostavka je da za osnovne stavke domaćinstvu sa četiri člana, za četiri decenije bi oko 50 miliona dinara podmirilo tu prosečnu, skromnu, potrošačku korpu. Ali to su samo hrana i komunalije.

    Opušten, ali ne i luksuzan, život dvoje odraslih sa dvoje dece iziskuje mnogo više. Više svega onog što je većina zaboravila i da postoji. U onih oko 50 miliona dinara, tako, nisu uračunate mnogobrojne stavke normalnog života koji podrazumeva standard davno nestalog srednjeg staleža.

    Na primer, to su kupovina prosečnog automobila, njegovo godišnje održavanje, stan za četvoročlanu porodicu, izleti, letovanja, garderoba i obuća, odlasci u restoran, pozorište, bioskop, obnavljanje bele tehnike i nameštaja, kao i kupovina knjiga, troškovi obrazovanja i zdravstva.

    Ako na 50 miliona dodamo te „sitnice“, zbir je trostruko veća suma, odnosno oko 1,4 miliona evra.

    Da bi se adovoljile sve potrebe takvog života, u domaćinstvu sa četiri člana sigurno su potrebne dva plate od po 1.500 evra mesečno, kaže ekonomista Vladana Hamović.

    Ono što bi trebalo da podrazumeva pristojan život obuhvata mnogo toga što većina ne može da priušti. Svega 20 odsto zaposlenih sebi može da dozvoli normalan život, standard srednjeg sloja koji je davno nestao. Većina žitelja Srbije jedva se skrpi do sledeće plate i tako će biti još dugo, sudeći po stanju naše privrede.

    Da se svake godine u obnovu nameštaja ili tehnike uloži oko 50.000 dinara, za 40 godina potrebno je oko 15.000 evra, a kako kaže sagovornica Novosti, nema priče o pristojnom životu ako u startu ne polazimo da porodica ima stan, prosečan automobil i novac za letovanje.

    Porodici od četiri člana, u idealnim uslovima, bio bi potreban stan od najmanje 100 kvadrata. Takav u Beogradu košta u proseku oko 150.000 evra. Dobar auto, zavisno da li je nov ili polovan, može da se kupi za 5.000 do 20.000 evra. Godišnje održavanje vozila, servis, gorivo i registracija odneće još najmanje oko 130.000 dinara.

    Na spisku „zaboravljenih“ troškova nalazi se još mnogo stavki. Nekada su izleti ili roštiljanje bili normalna pojava. I to je izumrlo. Promeniti ono što se pokvarilo od bele tehnike, kupiti, recimo, nov televizor ili komad nameštaja, za najveći broj ljudi neizvodljivo je bez grča, a trebalo bi da bude opušteno.

    Školovanje dece, garderoba i obuća iz koje se brzo izlazi su stalni trošak. I nimalo lagan. A igračke, „školice“, knjige – posebna priča.

    Prosečna mesečna potrošačka korpa za tročlanu porodicu je u martu bila 65.453 dinara. Od toga je 25.500 namenjeno za hranu, alkohol i duvan 5.200 dinara. Za meso je uračunato 7.180 dinara, a ukupno za povrće još 3.649 dinara.

    Za čokoladu se u ovoj prosečnoj korpi „izdvaja“ mesečno 200 dinara, a interesantan je i statistički podatak od 764 dinara mesečno namenjenih za restorane i hotele.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE