Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Surova istina o životnim izborima koje pravite

    Da li je za vas, kao i za većinu ljudi, ideal uspostavljanje balansa između posla i privatnog života? Ali čini se da, kako god organizovali svoje vreme, to postaje nemoguća misija. Danas u konkurentskom svetu, prinuđeni ste da svakodnevno donosite odluku koliki deo vremena ćete odvojiti za posao, privatan život i porodicu,a te odluke imaju svoje posledice.

    Problem sa konceptom balansa, počinje već u samoj reči. Balans podrazumeva da su vaš život i posao na suprotnim tasovima vage, a samim tim se posao odvaja od života kao da nije njegov deo. Ali ne zaboravite da se trećina života provede radeći, i da je posao sastavni deo života, koji kao i sve druge segmente života treba ceniti. Ovakva postavka na tasove, čini da u potpunosti razdvojite posao od kuće i porodice, jer jedno isključuje drugo. Ali napretkom savremenih tehnologija, porodica vam može biti dostupna dok radite i obrnuto. Trend budućnosti je kompletna integracija svih segmenata vašeg života.
     
    Najrealističniji pristup dilemi balansa posao – privatni život, je da prestanete da ga posmatrate kao komplikovanu kalkulaciju svoga vremena, i da počnete da ga doživljavate kao izbor koji ste sami doneli. Preuzimanjem kontrole i odgovornosti nad životnim izborima doći će i do integracije dva segmenta života. Ne treba da zaboravite ni to da imate potpunu slobodu da promenite svoje životne izbore u zavisnosti od toga u kojoj fazi života se nalazite.

    Nemojte se žaliti na nedostatak vremena, jer ste vi taj koji je izabrao da gradi karijeru, i trebali ste da znate da ćete tome platiti ceh, i to je surova istina. Ukoliko želite da jedrite morem, morate očekivati vetar i talase. Ako ste započeli boks meč, budite spremni na udarce. I ništa to nije tako strašno, jer teške odluke dolaze tek kada osnujete porodicu. Sve do tog momenta niste dužni nikome da polažete račune zbog svojih životnih odluka.

    Ovo su neka pitanja koja vam mogu pomoći da donesete ispravne odluke po pitanju životnih izbora:

    Da li želite da posao i privatni život držite razdvojenim, ili je u redu ako se oni prepliću?

    Na šta ste usresređeni za narednih pet godina – karijeru, porodicu ili druženje?

    Kada biste imali jedan sat viška u danu, kako biste voleli da ga provedete?

    Kojih pet stvari vam je neophodno da biste bili srećni i zdravi?

    Da li možete da živite sa tim, da vas vaša deca neće viđati često, i da ćete propustiti neke momente u njihovom odrastanju?

    Da li vas vaša porodica podržava vaš izbor koji ste napravili u odnosu karijera – porodica?

    Šta je to što vas najviše oraspoloži i da li vam je to dostupno bar dva puta u toku nedelje?

    Po čemu želite da budete zapamćeni kada umrete?

    Umesto da okrivljujete nekog drugog za vašu situaciju, preuzmite kontrolu nad svojim životom, napravite izbor i budite spremni za posledice. I budite srećni jer se živi samo jednom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE