Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pariz kroz knjige

    Živ, sa izrazitim sluhom za umetnost, nekad smrdljiv i sa malo šminke, savremen, a star i negovan, prati sve trendove i dnevno okuplja turiste koji se broje u milionima – to je Pariz. Ali, knjižare su njegova posebna slika u kojoj ume da zarazi mir posetilaca i čitača koji ne odustaju.

    Pariz je slika. Delo. Pariz su galerije. Pariz su redovi ispred pekara i strpljivi zaposleni koji posle pet čekaju na svoj baget. Pariz su turisti svih boja, svih rasa i naglasak francuskog čije poreklo ne možete da pogodite ni za milion dolara. Pariz su galerije. Mnogo galerija. Pariz je Louvre, D’orsay, čudesan muzej Georges Pompidou. Pariz je poslednja reč Louis Vuittona u dizajniranju izloga. Pariz je i predprolećno nebo, teško i gusto kao mušema. Pariz je metro gde bi se i gluv i slep snašli. Pariz su parkovi iz 16. veka. Pariz je pecivo sa prelivom od pistaća prste da poližeš. Pariz je čaša vina u kafeu da odmorite noge, a za stolom pored vašeg, veliki Galliano uživa u svojoj. Pariz je Sorbona, Akademija nauka, Akademija lepih umetnosti Bozar i njihova raskošna zdanja. Prođete i poklonite se.
    Pariz su knjižare. Neverovatno, ali vreme provedeno u nekoj od boljih znači vreme provedeno u miru i u društvu ljudi koji čitaju, listaju, sede, naslonjeni, zamišljeni. Mnogi tu i uče i svakodnevno dolaze kao u biblioteku. A, možda, pored inspiracije, dolaze i po motivaciju koja pokreće na učenje (kome manjka).

    ’Bukinisti’ su znanci Pariza još od 16. veka. Na obalama Sene imaju svoje tezge koje, doduše, više podsećaju na limene kutije koje su noću zatvorene sa sve knjigama. Ovi prodavci knjiga dobili su zvaničnu dozvolu za rad pre nešto više od 100 godina i danas ih je mnogo na listi čekanja ukoliko neko od ’bukinista’ odustane od prodajnog mesta. Iako možda ne prodaju mnogo starina od knjiga, bar su atrakcija Pariza.

    Boulevard St Germain ljubomorno s pravom čuva ’La Huna’ knjižaru koju će vam toplo preporučiti pre svega umetnici. Poznata je jer je omiljeni sabirni centar pesnika i umetnika. Ovde možete da osetite onaj mir biblioteke, odsutne kupce, usredsređene samo na literaturu koju drže u rukama. Sasvim je uobičajena slika čitača koji satima prevrću po novim-starim izdanjima, nešto beleže, uče. ’La Huna’ na momente zaista izgleda kao biblioteka. Ako tražite neko od izdanja i knjiga, a tiču se prevashodno umetnosti, ovde ga sigurno nalazite. Ako ne, male su šanse da će vam to poći za rukom u nekoj drugoj pariskoj knjižari.


    Imate vremena za Pariz? Onda morate da nađete bar neki minut za Shakespeare and Company knjižaru na levoj obali Sene koja gleda na Notre Damme. Originalno je otvorena 1919. i posebno su je voleli Hemingway, James Joyce, Ford Madox Ford i tu su se okupljali. Zatvaranje pod okupacijom Nemaca i promena lokacija nisu ni malo narušili ugled i posetu jedinstvene knjižare specijalizovane za englesku književnost i pisce. Koliko to mogu fotografije reći? Malo toga. Ako prošetate Parizom i provedete neko vreme u Shakespeare and Company, razumećete očaranost ovakvom prodavnicom knjiga. Otvorena je do 23 sata. 37 Rue de la Bucherie je adresa. 


    Foto: Mirjana Pašćan

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE