Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpsko meso na ruskoj trpezi

    Zbog ukrajinske krize i pogoršanja trgovinskih odnosa sa Evropskom unijom, Rusija sve više uvozi našu hranu, izvoz namirnica domaćih proizvođača u 2013. porastao za 69 odsto u poređenju sa godinom pre.

    "Zahvaljujući" krizi u Ukrajini, naši proizvođači imaju šansu da potpuno obnove stočni fond i proizvodnju mesa. Razlog je što Rusija sve više traži naše meso, pogotovo svinjetinu.

    Evropska unija godinama zabranjuje uvoz svinjetine iz Srbije zbog svinjske kuge, uprkos tome što je ona odavno iskorenjena.

    Kada je počela kriza u Ukrajini, u Poljskoj se pojavio slučaj takozvane afričke kuge, posle čega je Rusija zabranila uvoz svinjetine iz EU, a srpskim proizvođačima je poslala snažan signal da „zakrpe“ ovu rupu.

    Rusiji je potrebno sedam miliona svinja godišnje i okrenuli su se našem tržištu, kaže direktor za poljoprivredu Interkomerca Milivoj Ćosić.

    Koteks ima sve potrebne sertifikate i dogovorili smo da nedeljno šaljemo robu vrednu 600.000 evra, što je duplo veća isporuka nego lane. Rusi plaćaju avansno i dogovorili smo prodaju do narednog maja.

    Kriza sa Ukrajinom je velika šansa da se obnovi stočni fond Srbije, jer žele sočno meso sa mikrofarmi, malih kooperanata koji krmače naših najboljih rasa hrane kukuruzom i pšenicom iz Srbije, a GMO stočna hrana je zabranjena.

    Šansa za naše proizvođače nije samo meso. Sve je više preduzeća koja izvoze u Rusiju, a sporazum o bescarinskoj trgovini koji imamo sa ovom velikom zemljom najveća je prednost.

    Prema podacima Privredne komore Srbije, izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju povećan je za 69 odsto u odnosu na lane, a vrednost izvoza u ovu zemlju u prošloj godini bila je veća za 22,2 procenta, a od 2010. beleži prosečan godišnji rast od 33 odsto.

    Rast izvoza hrane ostvaren je zahvaljujući većem izvozu svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža, kažu u PKS.

    Do kraja godine očekuje se da će vrednost srpskih prehrambenih proizvoda izvezenih u Rusiju dostići vrednost od oko 300 miliona američkih dolara. Lane je je izvezeno u vrednosti od 184,6 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE