Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok: Uskoro ugovor sa izvođačima

    Tender za izbor izvođača radova na izgradnji deonice gasovoda Južni tok u Srbiji je završen i uskoro će biti potpisan ugovor sa izvođačima, saopštila je ruska državna kompanija Gazprom.

    Kako se navodi u saopštenju, to je rečeno na sastanku predsednika uprave Gazrpoma Aleksandra Medvedeva i generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

    Na sastanku se razgovaralo i o finansiranju deonice Južnog toka u Srbiji, realizaciji tog projekta i razvoju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

    Plan Gazproma je da prve isporuke gasa Južnim tokom, u koji će biti uloženo više od 16 milijardi evra, počnu krajem 2015. godine, a da pun kapacitet bude dostignut u 2018. godini.

    Izgradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi cevovod za snabdevanja ruskim gasom.

    Oko realizacije tog projekta postoji nesalaganje EU koja tvrdi da se sporazumima o izgradnji Južnog toka ne poštuje Treći energetski paket EU.

    Evropska komisija je zatražila da se o već potpisanim ugovorima o izgradnji Južnog toka između Rusije i više zemalja EU i Srbije ponovo pregovara, to su osporili Moskva i neke članice EU, a radna grupa na tehničkom nivou nastoji da usaglasi stavove dve strane.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE