Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U pola veka ribarstvo udvostručeno

    Godišnja potrošnja ribe na globalnom nivou, za 50 godina porasla je sa 10 na 19 kilograma po stanovniku, prema najnovijem izveštaju Međunarodne organizacije za poljoprivredu (FAO).

    U 2012. godini proizvodnja ribarstva i akvakulture dostigla je rekordnih 158 miliona tona, što je za oko 10 miliona tona više nego u 2010, a 50 miliona više nego 1960. godine, prenosi francuski Figaro.

    Riba u svetu u proseku učestvuje sa 17 odsto u proteinskim izvorima, dok u primorskim zemljama ta proporcija ide i do 70.

    Od ribe živi 10 do 12 odsto svetske populacije, što je oko 600 miliona ljudi, od kojih je velika većina u Aziji (84 odsto), ističu eksperti u FAO, dodajući da je počev od 1990. godine zaposlenost u tom sektoru rasla brže od demografskog rasta.

    Kao uzrok rasta potrošnje ribe, autori studije navode sposobnost ovog sektora da brzo zadovolji rastuću tražnju za hranom, koja je u vezi sa rastom svetske populacije.

    Riba je tako postala jedna od najtrgovanijih namirnica na globalnom nivou, obezbeđujući i prihode malim farmama, a vrednost ovog tržišta u 2012. procenjena je na oko 130 milijardi dolara.

    Više od polovine vrednosti izvoza ribe ostvaruju zemlje u razvoju, tako da je sektor ribarstva i akvakulture značajan za razvoj brojnih nacionalnih ekonomija ove grupe zemalja.

    Evropska unija je i dalje najveći uvoznik ribe, dok je Kina treća po uvozu ribe u svetu. Ipak, FAO insistira na poreklu ribe i održivom upravljanju resursima ribarstva.

    Dok je ribarstvo ostalo na stabilnom nivou u odnosu na 2010. godinu, sa oko 80 miliona tona ribe, proizvodnja akvakultura (ostalih vodenih organizama) zabeležila je rekord sa više od 90 miliona tona u 2012, od kojih se 24 miliona odnose na alge i druge vodene biljke. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE