Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bratušek: Nisam dovela zemlju do ivice propasti

    Slovenačka premijerka u ostavci Alenka Bratušek odbija tvrdnje opozicije da je njena vlada "ekstremnim zaduživanjem" dovela zemlju na ivicu propasti, ističući da je skoro polovina novog duga išla na plaćanje obaveza koje su stvarale ranije vlade.

    Bratušek je, odgovarajući na početku zasedanja parlamenta na pitanja poslanika, replicirala tvrdnjama da je njena vlada odgovorna zbog "ekstremnog" zaduživanja u prošloj i ovoj godini, usled čega se dug po glavi stanovnika popeo na skoro 15.000 evra, a javni deficit na 14,7 odsto.

    Bratušek je rekla da je istina kako se njena vlada ukupno zadužila za 11,9 milijardi evra, ali da je od toga 5,1 milijardi upotrebljeno za plaćanje glavnica na stare kredite, a 3 milijardi evra za sanaciju banaka, a reč je o obavezama koje su stvarale ranije vlade.

    Istina, deo kredita iskorišćen je i za održavanje socijalne ravnoteže, dok je ranija vlada Janeza Janše predviđala "mnogo brutalniju" finansijsku konsolidaciju koja bi pogodila građane, navela je Bratušek.

    Naši rezultati za prošlu i ovu godinu bolji su od svih ranijih najava, a to će uskoro početi osećati i ljudi.

    Povećala se privredna aktivnost, rastu potrošnja i investicije. Sada nam veruju finansijska tržišta i međunarodna javnost, rekla je Bratušek, dodavši da je prilikom dolaska na mesto premijerke zatekla kritičnu situaciju u kojoj se o Sloveniji govorilo kao o "novom Kipru".

    Zastupnici Slovenske demokratske stranke kažu da u budžetu sadašnje vlade za ovu godinu postoji "rupa" od preko 300 miliona evra, a da je sadašnja Vlada zemlju dovela "na rub provalije".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE