Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštećeno 4.000 kilometara puteva

    Katastrofalne poplave, prema prvim procenama, oštetile su oko 4.000 kilometara magistralnih, regionalnih i puteva prvog reda, oštećeno je preko 250 mostova i pokrenule na desetine klizišta.

    Procena stvarne štete od katastrofalnih poplava tek treba da dođe na red, jer nadolazeća voda nije birala, uništavajući kuće, njive, štale, puteve, mostove, a klizište je pogodilo i celo jedno selo.

    Prema prvim procenama, voda je oštetila je oko 4.000 kilometara puteva kroz Srbiju i biće potrebno mnogo novca i vremena da se to sanira, javlja RTS.

    Suma od oko 300 miliona dolara koliko smo tražili za sanaciju puteva pre poplava, neće moći da pokrije sadašnju štetu i bez dodatne pomoći nemoguće je vratiti u pređašnje stanje, kaže za RTS profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

    Putevi Srbije će, nakon što se analizira situacija, početi sanaciju prvo od prioritetnih deonica, a prema Vujovićevim rečima, tek ćemo tokom sanacije moći da saznamo i stvarnu štetu na putevima.

    Mnoga domaćinstva ostala su bez krova nad glavom, što zbog same vode, što zbog klizišta izazvanih poplavama, a zaselak Pirgići sa 12 kuća u selu Rebelj na Medvedniku više ne postoji.

    Većina poplavljenih područja su ruralne oblasti, koje su ostale bez štala, kokošinjaca, farmi, useva, hladnjača. Prema nekim predviđanjima, izgubljeno je preko 50.000 kokošaka, pilića…

    Dan ranije, premijer Aleksandar Vučić je potvrdio da u Kolubari šteta iznosi 100 miliona evra, a ministarka državne uprave Kori Udovički kaže za RTS da lokalni štabovi izlaze na fizičku procenu štete na terenu, kada je situacija bezbedna, i za to je nadležno njeno Ministarstvo.

    Vlada je formirala Komisiju za procenu štete, kojom predsedava ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, i ta komisija je počela s radom, a koordiniraće i dodelu sredstava.

    Prema rečima ministarke Mihajlović, opasnost od poplava još nije prošla, ali je sve učinjeno da se problemi prevaziđu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE