Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traje bitka za energetski sistem

    Elektroenergetski sistem Srbije u novoj opasnosti, Mlava je probila nasipe kod Bratinca, Maljurevca i Bradarca i u subotu uveče su hitno traženi ljudi za odbranu Kopa Drmno i Termoelektrane Kostolac B.

    Bez još jedne termoelektrane, morali bismo da uvozimo polovinu potrebne struje. Reč je o veoma važnom frontu u ratu protiv vodene stihije, koja bi, ako TE Kostolac padne, mogla da zada snažan udarac građanima cele Srbije. Ugrožena termoelektrana, naime, proizvodi 14 odsto ukupne električne energije u zemlji.

    S obzirom na to da obrenovačke termoelektrane, kao i đerdapske hidroelektrane, rade smanjenim intenzitetom, to znači da bi Srbija gubitkom Kostolca oko polovine svojih potreba morala da podmiruje iz uvoza.

    Bez obzira na to šta se desi u Kostolcu, Srbija neće ostati bez struje, poručio je direktor EPS Aleksandar Obradović, preciziravši da restrikcija, najverovatnije, neće biti.

    Uporedo sa odbranom stanovništva Obrenovca od poplava, radnici EPS i EMS biju bitku da održe u radu Termoelektranu Nikola Tesla (TENT). Iako su svi blokovi TENT A sinoć isključeni zbog havarije u poplavljenoj trafostanici, svi kapaciteti drugog bloka TENT B su uključeni.

    Iz EPS naglašavaju da su svi proizvodni kapaciteti uključeni i da ne planiraju restrikcije i da, zasada, nabavljaju i dovoljno struje iz uvoza.

    Radnici najveće srpske fabrike struje, u kojoj se proizvede polovina potreba našeg tržišta, već treći dan ne odlaze sa svojih radnih mesta, jer zbog stihije ne može da im dođe smena. Dodatni problem je što je u subotu u blizini elektrane probijen nasip i povećao se dotok vode, koja ionako otežava rad.

    Ipak, kako je referisao ministar energetike Aleksandar Antić, dve pumpe iz Slovenije su stigle i pomažu da se suvišna voda izbaci iz proizvodnih postrojenja.

    Na pitanje da li postoji opasnost da Kostolac stane, Antić je kazao da „ne želi da razmišlja u tom pravcu“, i da „veruje da će proizvodnja biti nastavljena“.
    Kopovi u Rudarskom basenu Kolubara su potpuno potopljeni od 14. maja i prekinuta je proizvodnja uglja. Istovremeno prekinut je dovoz uglja u termoelektrane u Obrenovcu, a TENT B koristi ugalj sa deponija.

    Dotok Dunava na hidroelektrani Đerdap 1 raste iz dana u dan. Iz Dispečerskog odeljenja HE Đerdap 1 najavljuje se da će biti premašen najveći dotok od 16.260 kubnih metara u sekundi od 15. aprila 2006. godine.

    Proizvodnja HE Đerdap 1 je maksimalna prema dotoku i tehničkim mogućnostima. Do sada je isticalo oko 2.000 kubnih metara više nego što je bio dotok, kako bi se smanjila kota Dunava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE