Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarska privreda iznenadila rastom

    Mađarski bruto društveni proizvod porastao je za čak 3,5 procenta u prvom kvartalu ove godine, posmatrano na godišnjem nivou, iznenadivši procene analitičara, pokazuju najnoviji podaci.

    Ovaj podatak iznenadio je analitičare jer su prethodne procene ukazivale na porast od 2,7 odsto. U odnosu na prethodni kvartal, mađarska privreda je ojačala za 1,1 odsto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

    Prema podacima mađarskog statističke kancelarije, građevinarstvo i industrija bili su glavni pokretači rasta.

    To je u skladu s našim očekivanjima, pošto je u posmatranom periodu ostvaren snažan rast industrijske proizvodnje, pogotovo u autoindustriji, zbog proširenja kapaciteta proizvođača automobila, navodi se u izveštaju Erste banke.

    Građevinski sektor porastao je zahvaljujući javnim investicijama u infrastrukturne projekte.

    Iako još nisu objavljeni detaljni podaci, analitičari Erstea navode da su pozitivan uticaj na rast BDP verovatno imale i investicije, neto izvoz i potrošnja domaćinstava. Detaljni podaci biće objavljeni 4. juna.

    Perspektiva je i dalje pozitivna. Oporavak potrošnje domaćinstava trebao bi da se nastavi i u narednom periodu, zbog porasta realnih plaza i penzija. Investicije bi takođe trebale nastaviti s rastom, navode analitičari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE