Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati nepoverljivi prema Vladi, sutrašnjici, ali i Evropi

    Hrvatski građani su manje optimistični od evropskog proseka u pogledu očekivanja oko ekonomske situacije u sledećih godinu dana, pokazuju rezultati Eurobarometra.

    Na pitanje kakva su njihova očekivanja u sledećih godinu dana, 22 odsto anketiranih u Hrvatskoj reklo je da će biti bolje dok je evropski prosek 24 odsto, 34 odsto ih misli da će biti isto, u EU njih 47 odsto, dok 42 odsto Hrvata očekuje da će biti gore, dok to u EU kaže 25 odsto.

    Sličan odnos je po pitanju zaposlenosti, gde 47 odsto Hrvata očekuje goru situaciju, a u EU 29 procenata. Ipak, Hrvati su veći optimisti od evropskog proseka kada je u pitanju ekonomska situacija u EU.

    U Hrvatskoj 35 odsto očekuje da će ekonomska situacija u sledećih 12 meseci biti bolja, u EU 23 odsto, 40 odsto misli da će biti isto, u EU 45, a da će biti gore smatra 16 odsto Hrvata, dok je evropski prosek 21 odsto.

    Kao najveći problem s kojim je suočena njihova zemlja, Hrvati smatraju nezaposlenost – 71 odsto, dok je evropski prosek 49 odsto. Na drugom mestu je ekonomska situacija – 37 odsto Hrvata, a evropski prosek je 29 odsto.

    Na trećem mestu je inflacija, 19 odsto u Hrvatskoj, 20 odsto u EU, zatim sledi kriminal, 30 u Hrvatskoj, u EU 13 odsto.

    Hrvati imaju više poverenja u evropske institucije nego u svoju vladu. U EU ima poverenje 38 odsto anketiranih, u EU 32 odsto, dok je u nacionalnu vladu spremno da veruje 17 odsto Hrvata, a 79 odsto nije spremno.

    Prosečno u Evropskoj uniji 26 odsto anketiranih spremno je da veruje u svoje vlade, a 71 odsto nije.

    Gotovo polovina Hrvata, 49 odsto, ne slaže se da bi zemlji bilo bolje izvan EU, a 39 odsto ih se slaže. Na nivou EU 32 odsto ih misli da bi bilo bolje izvan unije, a 58 odsto se ne slaže s tom tvrdnjom.

    Istraživanje je obuhvatilo gotovo 28.000 osoba u 28 zemalja članica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE