Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftiniji stanovi mogući, ali…

    U Srbiji se mogu graditi stanovi po ceni manjoj od 400 evra po kvadratu, ali samo pod uslovom da investitori dobiju besplatno građevinsko zemljište i da se prepolove komunalne takse.

    Vlasnik kompanije Napred Dobrosav Bojović kaže da se danas po gradovima Srbije već može kupiti stan za 500 evra po kvadratu zato što su u tim gradovima cene i zemljišta i komunalnih usluga male.

    Cena izgradnje je svuda ista, ali su, na primer, u Beogradu najveći trošak građevinsko zemljište i takse. Kada bi to bilo ukinuto, cena kvadrata mogla bi biti daleko manja, u Beogradu u trećoj zoni bar za 200 evra, kaže Bojović.

    Potpredsednik građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić kaže da se čista cena gradnje u Srbiji kreće između 250 i 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od opremljenosti zgrade, spratnosti, kvaliteta drvenarije, pratećih sadržaja poput lifta ili parkinga.

    Stan po ceni od 400 evra po kvadratu je moguće izgraditi samo ako je zemljište besplatno, a komunalne takse i sva davanja koja idu državi prepolovljena.

    Da je država smanjila takse, kvadrat stana u naselju Stepa Stepanović bio bi 770 evra, što je daleko povoljnije od 1.300 evra, po koliko se danas prodaje, kaže Rodić.

    Dakle, izgradnja stanova po ceni manjoj od 400 evra po kvadratu u Srbiji je moguća, ali samo ako država besplatno ustupi zemljište i prepolovi komunalne takse.

    Vučić: Prvi jeftini stanovi do kraja 2015.

    Najavljujući četiri ekonomske mere za oporavak Srbije, u intervjuu za Nedeljnik, premijer Aleksandar Vučić je kao četvrtu naveo izgradnju jefitnih stanova.

    Premijer je najavio izgradnju oko 100.000 stanova, koji bi bili veličine oko 80 kvadrata, a period otplate bi bio oko 20-30 godina sa kamatom koja iznosi oko 3 odsto, a to znači da bi mesečna rata bila oko 120 evra, što je manje od rentiranja.

    Prema njegovim rečima, do kraja 2015. mogla bi da bude završena gradnja prvih jeftinih stanova, koji bi koštali tek četvrtinu cene najjeftinijih stanova koje trenutno gradi država.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE