Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Školama i vrtićima struja trostruko skuplja

    Javnim ustanovama koje nisu na vreme izabrale snabdevača električnom energijom, fakture drastično povećane. Vrtići, škole i opštine nemaju kadar da kupuju struju na berzi.

    Struju na otvorenom tržištu od početka godine može da „pazari“ oko 3.000 firmi na srednjem naponu, ali i cela garnitura javnih ustanova.

    Sekretari škola, vrtića, opština i ostalih lokalnih samouprava su se, tako, našli pred komplikovanom procedurom dobavljanja dokumentacije, raspisivanja javne nabake i pregovora oko najpovoljnijeg snadbevača.

    Oni koji ovo nisu uradili, dobili su rezervnog snadbevača, pa su im računi skočili i za trećinu u odnosu na lane.

    Prema rečima Snežane Basarić, predsednice Udruženja sekretara osnovnih i srednjih škola, ovaj problem zadesio je skoro polovinu ustanova u zemlji.

    Dolazimo u situaciju da škole moraju da plate po 15.000 dinara posebnoj agenciji, jer naši sekretari po vrtićima, školama, manjim opštinama nisu edukovani za ove poslove, navodi Basarićeva.

    Neodgovorno je od lokalne samouprave da nam ne izađe u susret, jer se naši računi za struju svakako plaćaju iz gradskog budžeta. Kada nas grad pusti da sami sklapamo ugovore, dolazi u situaciju da u dve škole plaćaju različitu cenu struje.

    U nekim od škola, poput Muzičke, Dizajnerske, Ugostiteljsko-turističke, računi za električnu energiju pre nego što se tržište liberalizovalo bili su oko 190.000 dinara. Otkad su prešli na rezervnog snabdevača, oni idu i do 370.000 dinara.

    Pravo na rezervno snabdevanje na otvorenom tržištu ima kupac električne energije koji nije izabrao snabdevača od koga će nastaviti kupovinu po tržišnim uslovima, navode iz Elektroprivrede Srbije.

    Svi oni dužni su da EPS Snabdevanju podnesu zahtev za sklapanje ugovora o rezervnom snabdevanju, kako im ne bi bila obustavljena isporuka struje. Cena rezervnog snabdevanja je 59,90 evra po megavat-satu i veća je u odnosu na cenu komercijalnog snabdevanja.

    U EPS ističu da je u interesu kupaca da, s obzirom na cenu i uslove rezervnog snabdevanja, što pre izaberu svog snabdevača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE