Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet meseci štednje za – cipele

    Fiksni troškovi prosečnoj porodici mesečno izvuku i više od 30.000 dinara. Iako deluje da porodični novac najviše svakodnevno odlazi na ishranu, dve trećine zajedničke zarade "pojedu" računi.

    Dok se plate svi fiksni troškovi, prosečnoj porodici u Srbiji ostane manje od 25.000 dinara za hranu i preživljavanje. Jedan zaposleni, penzioner i dete mesečno su lane uspevali da stave na gomilu 56.000 dinara, pokazuje zvanična statistika.

    Čak 16,7 odsto mesečnih primanja domaćinstvo daje na "stanovanje", govore podaci Republičkog zavoda za statistiku.

    Ovde spadaju računi za struju, vodu, odnošenje smeća, zajedničke energente u zgradama, održavanje i čišćenje, na koje ode više od 11.000 dinara za prosečan stan od 50 kvadrata.

    Porodica mora da plati i kablovsku, internet, fiksni i tri mobilna telefona, koji iz kuće "iznesu" oko pet odsto od mesečnih zarada, konkretno do 6.500 dinara. Većini najteže pada da plati gorivo, mesečnu markicu za prevoz i vrtić.

    Za ostalo, dokazuju istraživanja, malo ostane. Tako, domaćinstvo može da potroši svega 2.500 dinara u toku meseca na izlaske po kafanama i restoranima, odlaske u bioskop ili pozorište ili bilo koji sličan vid zabave.

    Isto toliko para ostaje im da promene obuću ili odeću. U šopingu, sudeći po ovoj računici, svaki član porodice mesečno može da pazari po jednu majicu ili jeftinije pantalone, jer za sebe ima budžet od 700 dinara.

    Da bi kupio prosečne cipele ili proletnju jaknu treba da štedi barem pet meseci! Poražavajući je podatak da za knjige srpska porodica mesečno ima 293 dinara, a za novine i časopise 197.

    Prosečna potrošačka korpa u februaru je iznosila 65.718,72 dinara i za njeno pokriće bilo je potrebna jedna i po prosečna zarada, dok se za onu minimalnu izdvajalo dve trećine plate. Od ukupnog budžeta koji jedno domaćinstvo troši, čak 18.393 dinara daje se na hranu i piće.

    Ipak, srpska porodica na hleb i peciva da 2.700 dinara, a na meso 4.300. Za cigarete, pivo i vino tročlano domaćinstvo spremno je da izdvoji 4.800 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE