Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amazon otkaze plaća 5000 dolara

    U godišnjem pismu akcionarima kompanije Amazon njen izvršni direktor Jeff Bezos otkrio je možda najčudniju taktiku kadrovske politike u korporativnoj Americi: ako zaposleni nije zadovoljan radnim mestom u ovoj online prodavnici, može da dobije i do 5000 dolara ako da otkaz.

    Program je nazvan ’Plaćen za otkaz’ i predstavlja „..jednostavan način da se stvari srede u okviru firme..“, tvrdi Bezos i dodaje „Jednom godišnje nudimo zaposlenima da im platimo da daju otkaz. Prvi put im ponudimo 2000 dolara, a svake sledeće godina ponuda raste za hiljadu dolara dok ne dostigne iznos od 5000 dolara. Naziv ponude uvek glasi ’Molimo vas da ne prihvatite ovu ponudu’.“

    Program ’Plaćen za otkaz’ je prvi put primenjen u kompaniji Zappos, koju poseduje Amazon, a potom  je ovaj princip uveden i u matičnu firmu. U prvi mah sama ideja deluje potpuno suprotno osnovnim principima poslovanja, po kojima firme radnike plaćaju da rade, a ne da ne rade. Ali kroz praksu se ispostavilo da se isplati uložiti u odlazak nemotivisanih radnika.

    „Na duge staze posmatrano, nije dobro da u kompaniji rade ljudi koji jednostavno ne žele da budu tu. Ne samo za kompaniju, to nije dobro ni za zaposlene.“, objašnjava Bezos.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE