Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Opasnost od niske inflacije

    Svetska ekonomija jača, ali može biti ugrožena veoma niskom inflacijom i odlivanjem kapitala iz zemalja u razvoju, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

    U izveštaju o ekonomskim izgledima, MMF navodi da očekuje rast svetske ekonomije od 3,6 odsto ove godine i 3,9 sledeće, što je neznatno manje od januarske prognoze. Prošle godine zabeležen je rast od 3 odsto.

    U izveštaju se posebno ističe opasnost od niske inflacije, što će verovatno biti tema i prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu ovog vikenda.

    Analitičari očekuju da će evropski zvaničnici, posebno iz Evropske centralne banke (ECB), biti pod pritiskom da se bore protiv niske inflacije.

    Prošle nedelje je direktorka MMF Christine Lagarde tražila od ECB da preduzme "nekonvencionalne mere" za podizanje cena, ali je predsednik te banke Mario Draghi samo "zahvalio" na tom predlogu.

    Inflacija u 18 članica evrozone pala je prošlog meseca na godišnji nivo od 0,5 odsto. Veoma niska inflacija podstiče i strahovanja da ne dođe do deflacije, pada u cenama i platama što može izazvati recesiju.

    Na sastanku će zemlje u razvoju verovatno tražiti veću koordinaciju mera centralnih banaka. Mnoge od njih se žale da su pretrpele gubitke zbog toga što je američka centralna banka smanjila podsticaje.

    Federalne rezerve su smanjile mesečnu kupovinu obveznica koje su imale za cilj da se smanje kamatne stope u SAD kako bi se podstaklo pozjamljivanje i potrošnja.

    S rastom kamata u SAD, investitori su počeli da povlače novac iz zemalja u razvoju i ulažu u SAD, zbog čega je došlo do pada vrednosti valuta u Turskoj, Južnoj Africi i drugim zemaljama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE