Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MOR protiv rada na lizing

    U zemljama sa previše krutim radnim zakonodavstvom, poslodavci pribegavaju nestandardnim oblicima zapošljavanja kao što je ustupanje radnika preko agencija, a Međunarodna organizacija rada (MOR) se protivi takvoj praksi.

    Ovakva pojava je sve češća i u Crnoj Gori, pa direktor MOR za centralnu i istočnu Evropu Antonio Graciozi kaže za Vijesti da je ta organizacija zabrinuta, jer se u nekim zemljama pojavljuju nestandardni oblici zapošljavanja kako bi se radna mesta učinila što fleksibilnijim.

    Kada nemaju izbora poslodavac pribegava neformalnim ugovorima o radu, ustupanju zaposlenih preko agencija, ugovorima o autorskom delu, a sve to kako bi povećali mogućnosti i izbegli standardno zapošljavanje, objasnio je on.

    Graciozi je rekao da fleksibilnost ne znači samo lako otpuštanje i ugovore o radu na određeno vreme. Tu se računaju i socijalni i fiskalni troškovi. Kao najbolji model fleksibilnog zakonodavstva istakao je nordijski model koji je, ipak, nemoguć za siromašnije zemlje.

    Prava vrednost je stabilnost zaposlenja. Neophodno je da ako radnici ostanu bez posla zbog smanjenje privredne aktivnosti, država ponudi socijalnu sigurnost za njih kao što je slučaj sa nordijskim zemljama, rekao je Graciozi.

    Graciozi je objasnio da je Međunarodna organizacija rada specijalizovana agencija Ujednjenjih nacija čiji je cilj promocija socijalne pravde, ali i postavljanje osnovnih pravila u ovoj oblasti kako se zemlje međusobno ne bi takmičile na međunarodnom tržištu u snižavanju radnih prava.

    „Misija i mandat nam je da promovišemo dostojanstvene uslove rada i jednakost u radu, želimo više poslova, ali i više radnih mesta“, kazao je Graciozi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE