Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kazna od 9 milijardi dolara za dve farmaceutske kuće

    Sud u Sjedinjenim Američkim Državama naložio je farmaceutskoj kući Takeda Pharmaceutical iz Japana i američkoj Ely Lilly da plate devet milijardi dolara kazne zbog leka za dijabetes za koji se navodi da povećava šanse za dobijanje raka.

    Okružni sud u Luizijani odlučio je da Takeda treba da plati šest, a poslovni partner te kompanije Ely Lilly tri milijarde dolara.

    Takođe je naložio da se plati 1,5 milijardi dolara za naknadu štete na ime tužitelja. Kazna može biti smanjena posle žalbe.

    Sudski proces je počeo kada je ustanovljeno da je lek Actos za lečenje dijabetesa tipa dva izaziva rak bešike, a čime dalje i druge vrste raka.

    Takeda i Ely Lilly su suočeni s više tužbi zbog leka, na kojem nema upozorenje za sve neželjene posledice i prikrivanje drugih opasnosti po zdravlje. Predstavnik Takede je rekao da podaci ne pokazuju vezu između Actosa i raka.

    Američka Uprava za hranu i lekove 2011. je objavila podatke o leku Actos u kojima se navodi da je za ljude koji koriste taj lek duže od godinu dana za 40 odsto veća opasnost da obole od raka bešike.

    Ta služba je tražila da se na upozorenju na leku navede da je povećana verovatnoća za dobijanje raka. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE