Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke povukle milijardu evra iz Srbije

    Tokom prošle godine banke su povukle čak 1,05 milijardi evra iz Srbije, što je pad od 16,7 odsto od 2012. godine, potvrdila je za list Danas Narodna banka Srbije.

    Mada je teško utvrditi determinante smanjenja izloženosti, procenjuje se da je do sada dominirao uticaj nedostatka kvalitetne domaće tražnje, iako su u poslednje vreme izražena i ograničenja na strani ponude, navode u centralnoj banci.

    Drugačije rečeno, razlog za smanjenje izloženosti je nedostatak dobrih klijenata, ali i svesna odluka banaka da manje novca plasiraju u Srbiji.

    Kako se s rastom BDP domaća tražnja za kreditima bude oporavljala, efektivno ograničenje postaće ponuda kredita i njene determinante: makroekonomska stabilnost zemlje i relativna profitabilnost tržišta, ali i uslovi na matičnim tržištima evropskih banaka.

    Uprkos smanjenju izloženosti bankarskih grupa prema Srbiji od početka ekonomske krize, finansijska stabilnost zemlje nije ugrožena, a bankarski sektor je stabilan, likvidan i adekvatno kapitalizovan, tvrde u NBS i podsećaju da redovno prate kretanje izloženosti evropskih bankarskih grupa prema Srbiji.

    Profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Fabris napominje da su, s jedne strane, zbog visokog udela loših kredita banke jako oprezne pri odobravanju novih zajmova. Zato je sa njihovog aspekta racionalno da vraćaju kredite koje su uzele od svojih matica.

    S druge strane, ima i nekih matica koje su same u problemima pa su im potrebna likvidna sredstva koja mogu da dobiju od svojih banaka u Srbiji i drugim državama regiona. Zato je realno očekivati da se ovaj trend nastavi i ove godine, kako u Srbiji, tako i u regionu, kaže Fabris.

    Fabrisov kolega, profesor Đorđe Đukić podseća da, sudeći prema rečima Janet Yellen, predsedavajuće američkih Federalnih rezervi, tržište percipira da će od oktobra kamate početi da rastu za zemlje i klijente koji su u zoni niskog rejtinga, gde smo i mi.

    Po njegovim rečima, tržište će uskoro postati mnogo restriktivnije za zemlje u razvoju, tako da je neophodno da država, odmah nakon formiranja Vlade, što je pre moguće izađe iz jako skupih aranžmana koji je trenutno opterećuju, kako bi nižim kamatama olakšala servisiranje dugova.

    Izloženost bankarske grupe izračunava se na sledeći način: zbir iznosa kredita koje su banka, preduzeća u Srbiji i Republika Srbija primile od stranih lica članica bankarske grupe i iznosa neto depozita koji je banka primila od članica bankarske grupe (razlika uzetih i primljenih depozita), pri čemu je iznos neto depozita koji je banka primila od članica bankarske grupe umanjen za stanje depozita banke na deviznim računima članica bankarske grupe, navode u NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE