Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krediti u evrima možda i poskupe

    Bankari kažu da je u ovom trenutku realno očekivati pojeftinjenje samo dinarskih zajmova, dok prostora za kredite u evrima nema, gde čak na srednji rok ne treba isključiti ni povećanje kamata.

    Nakon što je Vojvođanska banka smanjila kamate na dinarske kredite, još nekoliko vodećih banaka najavljuje jeftinije pozajmice u dinarima.

    Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić izjavio je Tanjugu da je ova banka već aplicirala za povoljnije kamatne stope na dozvoljene minuse po tekućim računima, ali da očekuje pojeftinjenje na svim dinarskim proizvodima.

    Kako referentna kamatna stopa bude išla na dole, tako će i kamatna stopa koju banke naplaćuju ići na dole. S obzirom na to i da je inflacija u Srbiji 2,7 odsto za prethodni period, možemo da očekujemo i drastičnije spuštanje kamatnih stopa na dinare u Srbiji, rekao je Carić.

    Član Izvršnog odbora NLB banke Vlastimir Vuković izjavio je Tanjugu da je ova banka već krenula sa snižavanjem kamatnih stopa za dinarske kredite namenjene penzionerima, a tokom proleća su u planu povoljnije usluge ostalim građanima, od kreditnih kartica, dozvoljenih prekoračenja do keš kredita.

    Kada su u pitanju pozajmice namenjene privredi, kvalitet poslovanja preduzeća u Srbiji je osnovni parametar za smanjenje kamatnih stopa, uvažavajući regulativu, rizik zemlje i ostale parametre. Kako se bude smanjivao rizik poslovanja, tako će se i drastičnije smanjivati kamatne stope, objasnio je Vuković.

    U Eurobank EFG ističu da su kamate na mnoge dinarske kredite već smanjene, ali ne isključuju mogućnost rasta kamata na kredite u evrima.

    Euribor je i dalje na niskom nivou, a oscilacije u poslednja tri meseca su izuzetno male. Imajući u vidu da je većina kredita u evrima ili indeksiranih u evrima vezana za euribor jasno je da će sa njegovim rastom rasti i ukupna kamatna stopa i obrnuto, ističu u Eurobank EFG.

    I u UniCredit banci kažu Tanjugu da su korigovali naniže kamatnu stopu na dozvoljeni minus, a da će kod ostalih proizvoda banka pratiti promene na tržištu.

    Bazne kamatne stope su već niže, te su se samim tim i klijentske kamatne stope nominalno smanjile. Njihovo dalje smanjivanje uslovljeno je kretanjem parametara koji ih određuju, a to su visina referentne kamatne stope, inflacija, rizik zemlje, navode u UniCredit banci.

    Bankari nisu želeli da preciziraju Tanjugu za koliko će kamatne stope na dinarske zajmove biti niže, ali profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže za Tanjug da nikako ne treba očekivati da te kamate budu niže od onih po kojima od države kupuju obveznice.

    Podsećanja radi, Uprava za javni dug prodala je 18.marta na aukciji 47,5 odsto ponuđenih sedmogodišnjih obveznica za ukupno 4,75 milijardi dinara, po godišnjoj kamatnoj stopi od 13 odsto.

    To znači da banke sigurno neće ponuditi kamate građanima i privredi ispod 13 odsto. Svakako će ići preko toga, a u kojoj meri, zavisi od bankarske procene i od toga koliko banka ima nenaplativih plasmana, izjavio je Grubišić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE