Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devet meseci do bankrota?

    Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen smatra da niko više neće verovati u reforme u Srbiji ako se one ne dese u narednih šest do devet meseci.

    U slučaju da vlada dogovori program sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom i ne sprovede ga za najviše devet meseci, ja više ne mogu da branim zemlju pred direktorima SB, rekao je Verheijen u intervjuu za Politiku.

    Verheijen je podsetio da je SB u junu poručila da Srbija nije u neposrednoj opasnosti od bankrota u narednih šest meseci do godinu dana, ali da je dodatno vreme kupila rebalansom budžeta.

    Prema njegovim rečima, na taj način Srbija je dobila dodatno vreme i sada za reforme ima još šest odnosno najviše devet meseci. "Ako se ne dese u tom periodu, niko više neće verovati da će ih uopšte biti, rekao je on.

    Verheijen je ocenio da je Srbija jedina zemlja koja je tokom krize povećala broj zaposlenih u javnom sektoru i koja, među zemljama EU i državama kandidatima ima najveći broj zaposlenih u toj sferi.

    U srcu državne uprave, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti zapošljavate ih 580.000. Malo veće zemlje, poput Mađarske, Češke, Belgije zapošljavaju između 230 i 400 hiljada radnika, naveo je on.

    Prema njegovim rečima, način na koji se plate isplaćuju u javnom sektoru u Srbiji nije ni transparentan ni efikasan, a ako se uporedi sa novim članicama EU i zemljama Balkana, izuzev Slovenije, Srbija najveći udeo BDP troši na plate u javnom sektoru.

    Verheijen je ocenio da je bankrot 70 do 80 odsto preduzeća u resktrukturiranju neminovan, kao i da je, uz rešavanje problema državnih preduzeća, nužan i novi zakon o planiranju i izgradnji koji bi pojednostavio dobijanje građevinskih dozvola.

    Bez toga investitori neće moći da otvaraju nova radna mesta, Nacrt izmena tog zakona koji je vlada donela, neće pomoći u tome, zaključio je Verheijen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE