Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toyota plaća laž 1,2 milijarde dolara

    Japanski proizvođač automobila Toyota platiće 1,2 milijarde dolara na ime poravnanja sa američkim vlastima zbog toga što je lagala vlasti i javnost, pokušavajući da prikrije smrtonosni defekt na gasu u automobilima.

    Kompanija je 2009. i 2010. povukla 12 miliona vozila širom sveta, što ju je koštalo 2,4 milijarde dolara, nakon što je skandal oko iznenadnog, nenamernog ubrzanja pri vožnji ugrozio njenu nekada sjajnu reputaciju, prenosi agencija France presse.

    Umesto da hitno iznese informacije i popravi problem, Toyota je davala saopštenja koja su dovodila vlasnike njenih automobila u zabludu, a Kongresu je dostavljala netačne podatke. Drugim rečima, Toyota je problem javne bezbednosti tretirala kao običan PR problem, rekao je državni tužilac.

    Japanski automobilski gigant je u okviru poravnanja priznao da je lagao 2009. kada je javnosti i američkim regulatorima rekao da je rešio problem sa ubrzanjem tako što je popravio patosnice koje su se zaglavljivale ispod papučice gasa.

    Pored toga, Toyota je u tom periodu od regulatora pokušala da prikrije da je odustala od plana popravke papučica koje se zaglavljuju u SAD. Kompanija je na kraju priznala problem i povukla milione vozila.

    Za porodice desetine poginulih zbog problema, najviše je uznemirujuća činjenica da je Toyota znala za problem sa patosnicama još 2007, ali nije ga smatrala dovoljno ozbiljnim da bi ga rešavala pre "potpunog redizajna" modela, što se dešava na tri do pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE