Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OECD spustio rampu Rusiji

    Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zaustavila je proces pristupanja Rusije toj organizaciji, na zahtev članova i generalnog sekretara, o čemu je obavestila zvaničnu Moskvu.

    Zemlje-članice OECD su takođe odlučile da organizacija treba pozitivno da reaguje na zahtev Ukrajine za dalje jačanje saradnje između OECD i Ukrajine, navodi se u saopštenju OECD.

    Savet OECD je 2007. odlučio da pozove Rusiju da počne pregovore o pristupanju organizaciji. Iste godine utvrđena je "karta puta" pregovora s Rusijom čije vlasti su radile na usklađivanju ruskog zakonodavstva sa normama OECD.

    Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog različitih stavova oko Ukrajine, gde je skupština opozvala predsednika Yanukovicha, promenila ustav i raspisala predsedničke izbore. Moskva sumnja u legitimnost tih odluka, dok Krim nije priznao sadašnju vlast u Kijevu i raspisao je za 16. mart referendum o ulasku u sastav Rusije.

    Zvanični Brisel ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija Evropske unije Rusiji, koje podrazumevaju zabranu izdavanja viza, zamrzavanje imovine i otkazivanje samita Rusija – EU.

    Sankcije Moskvi prvo pogađaju Letoniju

    Međutim, neki evropski biznismeni i zvaničnici smatraju sankcije Rusiji nepoželjnim, a mnogi od njih i ukazuju na negatvne efekte takve odluke, među kojima su najnovija upozorenja stigla iz Letonije, zemlje kojoj je Rusija drugi najveći izvozni partner.

    Uvođenje sankcija Rusiji imalo bi negativan efekat po privredu Letonije, izjavio je letonski ministar ekonomskih poslova Vjaceslavs Dombrovskis ističući da bi, u tom slučaju, poljoprivredni i energetski sektor bili prvi na udaru.

    Ne mislim da preterujem kada kažem da među svim članicama EU, Letonija ima najviše sektora ekonomije koje su povezani sa Rusijom. Ukoliko se Rusiji uvedu sankcije, mi ćemo biti najviše pogođeni posledicama, zaključio je Dombrovskis.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE