Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devizne rezerve manje za 295 miliona evra

    Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 10 milijardi i 831,8 miliona evra, što je za oko 295 miliona evra manje nego na kraju januara, saopštila je centralna banka.

    Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 351 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

    Veći devizni prilivi u februaru bili su po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 54,5 miliona evra, prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 49,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija od 31,4 miliona evra.

    Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 100,6 miliona evra i po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima od 62,5 miliona evra.

    Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF, na kraju februara iznosile su 7,46 milijardi evra.

    U februaru je trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosila 411 miliona evra, što je za 157,3 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 979,3 miliona evra.

    Dinar je u februaru zadržao istu vrednost u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 280 miliona evra kako bi smanjenjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, saopštila je NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE