Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladi nemaju ni posla, ni iskustva

    U Srbiji svaka četvrta osoba koja bi da radi nema posao, a među mlađima od 25 godina situacija je još lošija, jer ne radi svaki drugi, dok oko 200.000 mlađih od 30 godina nemaju nikakvo radno iskustvo, pa kao gorući problem ostaje kako mladima naći posao.

    Iako je rast nezaposlenosti zaustavljen, bez posla je oko 750.000 ljudi. Prema oktobarskoj Anketi o radnoj snazi, koju je sproveo Zavod za statistiku, 20,1 odsto radno sposobnih nema posao. Ključno rešenje je porast investicija, ocenjuju ekonomisti.

    Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 200.000 mlađih od 30 godina, od kojih većina nema nikakvo radno iskustvo. Zato što pre treba uvesti obaveznu učeničku i studentsku praksu koja bi bila plaćena, kao šegrtovanje u Nemačkoj.

    Prema Akcionom planu zapošljavanja, Nacionalna služba je dužna da im u roku od 90 dana od prijave ponudi posao, savet ili finansijsku podršku za zapošljavanje.

    U Srbiji se u proseku u proteklih četiri do pet godina izdvajalo oko 0,13 i 0,14 od BDP za aktivne mere tržišta rada, što je desetostruko manje u odnosu na druge zemlje koje imaju sličan metodološki pristup politici zapošljavanja, rekao je savetnik direktora NSZ Dragan Đukić.

    Za promenu stanja na tržištu rada ključna su nova radna mesta, a ekonomista Ivan Nikolić kaže da je ključno rešenje porast investicija, samim tim veći BDP, jer će se tako i nezaposlenost smanjivati.

    Prema njegovim rečima, to je svakako veća stopa BDP od četiri odsto. Ekonomisti kažu da se poboljšanje može očekivati i ranije samo ako se realizuju najavljene velike investicije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE