Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ka zdravoj privredi uz podršku austrijske

    Srbija će preduzeti hitne i sveobuhvatne reforme, izjavio je vicepremijer Aleksandar Vučić i dodao da do kraja juna očekuje donošenje zakona o radu, privatizaciji, građevinskom zemljištu, državnim službenicima i o osiguranju.

    Vučić je, prilikom osnivanja Senata privrede Srbije u Privrednoj komori Srbije, kazao da će biti doneti i svi sistemski zakoni koji će urediti ekonomiju zemlje, uz održavanje političke stabilnosti za koju, kako je istakao, "garantuje".

    Nadam se da ćemo stvoriti zdravu i uspešnu privredu i postaviti zdrave osnove da dovedemo što više investitora, rekao je Vučić.

    Na skupu, kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurz, Vučić se zahvalio austrijskim investitiorima na dosadašnjim ulaganjima, dodavši da očekuje da će u ovoj godini doći mnogo više investitora nego prošle godine.

    Vučić izjavio i da Srbija od Austrije može mnogo toga da nauči, jer je ta zemlja daleko ispred Srbije, naglasivši da "nama najviše nedostaju disciplina i marljivost".

    Vučić snažan reformator

    Ističući da je Austrija spremna da Srbiji pomogne gde god može na putu ka Evropskoj uniji, Sebastian Kurz je naglasio da je ta zemlja povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona evra, te da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu. 

    Kurz je rekao da mu je zadovoljstvo što ima priliku da se sretne sa snažnim reformatorom kao što je Vučić, istakavši da i "Austrija traga za oduševljenjem ka reformama" i pohvalio borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji.

    Potpredsednik PKS Raša Ristivojević kazao je da je Austrija najaveći strani investitor u srpskoj privredi i podsetio da je u periodu od 2000. do 2013. uložila oko 3,5 milijarde dolara, a da je zahvaljujući tim investicijama otvoreno oko 22.000 radnih mesta.

    Ristivojević je dodao da, o tome koliki je interes austrijske strane da sarađuje sa srpskom privredom, govori i prisustvo oko 290 predstavništava austrijskih firmi u Srbiji.

    Senat privrede, prema očekivanjima ministra poljoprivrede Dragana Glamočića, biće veoma koristan za Srbiju kroz nove investicije i otvaranje radnih mesta. On je istakao da će Srbija sve učiniti da napravi povoljne uslove za ulagače i da obezbedi sigurnost investicija.

    Tokom posete Beogradu, austrijski ministar je razgovarao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem koji je tom prilikom istakao da je Austrija važan i pouzdan partner za Srbiju zbog velikih investicija u našu privredu, ali i zbog brojne srpske zajednice koja živi u Austriji. 

    Nemamo šta da krijemo od MMF 

    Povodom dolaska Misije Međunarodnog monetarnog fonda, vicepremijer Vučić ističe da Srbija pred MMF izlazi sa istinitim podacima i da "nema šta da krije". "Teška situacija, nemali fiskalni deficit, izlazimo sa voljom da te probleme rešavamo, da od građana ništa ne krijemo, rekao je Vučić.

    Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa austrijskim šefom diplomatije, Vučić je rekao da on neće da laže da će biti smanjivani ili ukidani neki porezi i dodao da hoće da kaže da su Srbiji potrebne teške reforme "da bismo posle godinu dana videli svetlo na kraju tunela".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE