Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji 240 miliona dolara za zdravstvo i depozite

    Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara za drugi projekat u oblasti zdravstva, kao i 200 miliona dolara za projekat jačanja osiguranja depozita.

    Drugi projekat u oblasti zdravstva ima za cilj unapređenje efikasnosti i kvaliteta javnog zdravstvenog sistema u Srbiji, dok Projekat osiguranja depozita za cilj ima jačanje kapaciteta Fonda za osiguranje depozita (AOD).

    Ukupni izdaci za zdravstvo u Srbiji iznose oko 10,4 odsto BDP. Od ključne je važnosti da Srbija poveća produktivnost troškova za zdravstvo, naročito u kontekstu fiskalnih ograničenja i povećane potrebe sve starije populacije za zdravstvenom zaštitom, navodi se u saopštenju SB.

    Drugi projekat za zdravstvo u Srbiji podržaće unapređenje finansiranja zdravstvene zaštite i efikasnosti javne nabavke lekova i medicinskih proizvoda, kaže šef Kancelarije SB u Srbiji, Tony Verheijen.

    Centralizovana javna nabavka je, prema njegovim rečima, kao pilot projekat bila sprovedena za trećinu lekova koji se koriste u javnom zdravstvenom sistemu, što je smanjilo trošak za 25 miliona evra za 2014. godinu.

    "Stanovništvo sa nižim primanjima imaće koristi od takve efikasnosti jer nemaju mogućnost da se leče van javnog zdravstvenog sistema", naveo je on. Nova oprema koja se finansira iz projekta unaprediće radioterapiju za pacijente s amlignim oboljenjima, kažu u SB.

    Rezerve AOD potrošene su usled rešavanja nekoliko propalih banaka, pa je 200 miliona dolara namenjeno punjenju rezervi. AOD pokriva depozite u iznosu do 50.000 evra u slučaju propadanja banke. Smanjenje rezervi Fonda stvara rizik za finansijski sistem zbog mogućnosti nedostatka sredstava za pokriće osiguranih depozita.

    Propadanje banaka može da poljulja poverenje u celokupan bankarski sistem, ukoliko deponenti izgube poverenje u sigurnost depozita. Pristup kreditima i dalje je značajan problem, budući da rast kredita bitno zaostaje za onim pre globalne krize 2008.

    Istraživanja pokazuju da povećanje poverenja u finansijski sistem može dovesti do povećanja domaće štednje koja se može upotrebiti u produktivnije svrhe, što, opet, vodi povećanju privrednog rasta.

    Značajna pomoć se obezbeđuje i za jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Fonda za osiguranje depozita, navodi se u saopštenju SB.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE