Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Qantas (ne)otpušta 5.000 ljudi

    Australijski avioprevoznik Qantas saopštava da je posvećen planu rezanja troškova za 1,8 milijardi američkih dolara, odbivši da potvrdi ili odbaci navode medija da će ukinuti 5.000 radnih mesta.

    Qantas je suočen s rekordnim troškovima goriva i snažnom konkurencijom rivala koji primaju subvencije, a u decembru je poručio da će uručiti 1.000 otkaza, upozorivši da će imati polugodišnji gubitak do 300 miliona AUD.

    Sydney Daily Telegraph piše da bi aviokompanija, pored ukidanja 5.000 radnih mesta, mogla prodati deo svojih terminala, penzionisati neke od starijih aviona i otkazati nove narudžbe.

    U Qantasu, međutim, nisu imali komentar, poručivši samo da će morati da donesu neke teške odluke da bi u naredne tri godine uštedeli dve milijarde AUD.

    Kompanija navodi da je suočena sa ozbiljnim izazovima i lobira da vlada ublaži limite na strane investicije ili obezbedi državnu pomoć.

    Zvanična Kanbera je jasno poručila da neće biti izdvajanja novca poreskih obveznika, ali je navela da je moguće ublažavanje propisa o prodaji Kvantasa, kojim se inostrano učešće u kompaniji ograničava na 49 odsto.

    Direktor Alan Joyce navodi da to ograničenje uskraćuje Kvantasu pristup kapitalu i sprečava ga da bude konkurentniji domaćem rivalu Virgin Australia, koji je u većinskom vlasništvu Singapore Airlinesa, Air New Zealand i Etihadu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE