Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jestivo ulje kao sirovina za biodizel

    Srbija godišnje potroši oko 150.000 tona različitih vrsta jestivog ulja. Zejtin iz friteze odličan je za proizvodnju biogasa i biodizela, ali kod nas čak trećina završi kao otpad. Onaj ko se odluči za prodaju, može da zaradi 60 dinara za litar.

    Iskorišćeno ulje ne sme završiti ni u kontejneru ni u kanalizaciji. Svi restorni, hoteli, školske ustanove, preduzeća koja proizvode više od 20 obroka dnevno obavezni su da upotrebljeno jestivo ulje bezbedno odlažu. To znači da ga sakupljaju i da imaju ugovore sa otkupljivačima koji ga dalje prerađuju.

    Iako su kazne za nepropisno odlaganje jestivog ulja i do 250.000 dinara u Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je dosadašni otkup nedovoljan.

    Prošle godine samo 58 ustanova i restorana ih je izvestilo o upotrebljenim količinama. Kompanije koje otkupljuju istrošeno jestivo ulje, mesečno u Srbiji sakupe jedva dve – tri cisterne. Ovako sakupljeno ulje dalje se prodaje u Evropskoj uniji koja je donela zakon da se pet do deset odsto biodizela nalazi u evrodizelu.

    "Svakako bi tome trebalo stati na put. „Država preduzima značajne korake ne samo da podignemo svest već i unapredimo sistem obrade i prikupljanja tog ulja", rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

    U Evropi se već odavno biogoriva mešaju sa fosilnim gorivima i tako prodaju na pumpama. A u većini zemalja autobusi grdskog prevoza koriste 100 odsto biogas i biodizel jer su ekološki čisti. Prema direktivi Evropske unije do 2020. i naša zemlja moraće u evrodizelu da ima deset procenata biogoriva.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE