Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Regionalna naftna megakompanija?

    Rosneft razmatra preuzimanje hrvatske Ine, ali i udela u slovenačkom Petrolu, a ako se to ostvari, pod kapom ruskog giganta biće formirana megakompanija sa više od deset hiljada zaposlenih, hiljadu benzinskih pumpi i jakim tržišnim udelom na tržištu JIE i zapadnog Mediterana.

    Ovaj zaključak proizlazi iz studije o regionalnom širenju Rosnefta koju poseduje Večernji list, a koja se može smatrati prvim opipljivim dokazom interesa goleme ruske kompanije na tržištu Hrvatske i okolnih zemalja.

    O tom interesu dosad se nagađalo isključivo na osnovu nezvaničnih "dobro upućenih izvora", ali ovaj dokument, inače klasifikovan kao "poslovna tajna", pokazuje kako se ulazak u vlasničku strukturu Ine u Rosneftu ozbiljno analizira, ali i da su ti planovi i znatno širi od same hrvatske kompanije.

    Tako se u delu studije pod nazivom "Uvećanje vrednosti ulaganja u Inu u slučaju preuzimanja udela u Petrol d.d. Slovenija", detaljno analizira tržišni domašaj i moguće sinergije  dve kompanije.

    Prema ruskim proračunima, ujedinjeni Petrol i Ina imali bi dominantan uticaj na maloprodajnim naftnim tržištima Hrvatske i Slovenije, vrlo ozbiljnu poziciju u BiH, kao i poziciju za dalji razvoj u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji.

    Na veleprodajnom tržištu, kompanija bi krenula u razvoj i prema zapadu, pa bi svojim derivatima ozbiljno konkurisala i na tržištima južne Austrije i Mađarske, a kasnije i severne Italije.

    Takav plan iz perspektive Ine je vrlo bitan, jer podrazumeva opstanak obe rafinerije, u Sisku i Rijeci. Naime, kako Petrol nema svojih rafinerijskih kapaciteta, snabdevanje njegove maloprodajne mreže bila bi poverena Ini.

    O interesu Rosnjefta za Inu, u slučaju da je MOL odluči da je proda, ovdašnji mediji su već izveštavali, ali interes za Petrol je apsolutna novost.

    Zbog kompleksne vlasničke strukture Petrola, teško je verovati da bi Rosneft preuzeo većinski udeo, već je verovatnije da bi kupili od 20 do 25 odsto deonica, čime bi preuzeli kontrolni paket, koji bi im omogućio uticaj na ključne operativne odluke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE