Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tajnovitost oko nižih kamata

    Posle informacija da su neke banke spremne da snize kamate na dozvoljeni minus, osim Intese koja planira da to sprovede za par nedelja, o takvom koraku nema konkretne najave ni iz jedne druge banke.

    Na preskup dozvoljeni minus upozorava i Narodna banka. Imaju, kažu, informaciju da su neke od najvećih banaka spremne da smanje kamate, ali traže tumačenje zakona, po kojem su dužne da o svakoj promeni s klijentom potpišu aneks ugovora.

    Sada se javlja dilema da li izazvati dodatne troškove, pozivati svakog vlasnika računa u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa ili postoji mogućnost da se na drugačiji način dužnik dovede u povoljniji položaj, kaže Đorđe Jevtić iz NBS.

    Osim Banke Intesa gde je, kažu, sve spremno da za koju nedelju snize kamate na dozvoljeni minus, u ostalim bankama rekli su nam da to ne planiraju. Ni Narodna banka ne otkriva koje su banke rade da to učine, javlja RTS.

    Ekonomisti smatraju da je snižavanje kamata u interesu i građana i banaka, kao i da za to ima prostora.

    Ovakve olakšice su neophodne, posebno u situaciji smanjenja kupovne i finansijske moći građana, ali i sa aspekta samih banaka, smatra ekonomista Miladin Kovačević, ističući da banke imaju prostora da smanje kamate.

    I dok bankari visoke kamate pravdaju velikim učešćem nenaplativih kredita, stručnjaci uzvraćaju da su problematični krediti uglavnom dati privredi, a da su građani veoma odgovorni u otplati dugova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE