Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proglašeno primirje u Ukrajini, a na ulicama još više mrtvih

    Ukrajinski predsednik Viktor Yanukovich i lideri protesta koji već tri meseca potresaju zemlju dogovorili su se u sredu uveče o primirju, posle eskalacije nasilja u kojem je poginulo 26 ljudi u glavnom gradu Kijevu, a stotine su povredjene. Jutros se ipak nastavili sukobi. Mediji javljaju da ima više desetina mrtvih, pojedini navode da ih je čak 35.

    U kratkom saopštenju objavljenom na sajtu predsednika, navodi se da se Yanukovich sastao sa opozicionim liderima i oni su pozvali na primirje i početak pregovora za okončanje krvoprolića.

    U saopštenju se ne navodi šta će primirje podrazumevati i kako će biti primenjeno.

    U saopštenju se, takodje, ne precizira kako će pregovori biti sprovedeni, niti se daju naznake na koji način bi oni mogli biti drugačiji od prethodnih sastanaka predsednika i opozicionih lidera.

    Jedan od lidera protesta Vitali Klitschko, medjutim, rekao je posle sastanka da ih je Yanukovich uverio da neće biti pokušaja da se izvrši juriš na logor demonstranata na glavnom kijevskom Trgu nezavisnosti, prenosi novinska agencija Interfaks.

    S druge strane, na tom trgu i u sredu uveče, drugu noć zaredom, gore barikade od guma, a gust dim se vije iznad kijevskog neba, i, kako navodi agencija AP, nema naznaka da će demonstranti odustati od svog zahteva da Yanukovich podnese ostavku.

    Nastavljaju se sukobi, 35 mrtvih

    Demonstranti se jutros ponovo sukobljavaju sa policijom u Kijevu i najmanje 23 policajaca je povređeno, uprkos primirju koje je prošle večeri dogovoreno između ukrajinskog predsednika Viktora Yanukovicha i lidera opozicije. Mediji javljaju da ima više desetina mrtvih, pojedini navode da ih je čak 35.

    Demonstranti bacaju molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE