Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strancima zaključati vrata vojne industrije?

    Sindikati i stručnjaci smatraju da država ne bi trebalo da dozvoli ulazak stranog kapitala u vojne fabrike i suprotna odluka mogla bi da bude kobna za ova profitabilna preduzeća, ali i za bezbednost države.

    Ovakav stav iznet je povodom najava promene propisa kojima bi bila omogućena delimična privatizacija fabrika namenske industrije. Sindikati i stručnjaci za bezbednost ističu da ulazak stranog kapitala u fabrike oružja i municije nije dobar put za razvoj vojne industrije.

    Glas protiv nacrta novog zakona o naoružanju i vojnoj opremi, koje priprema Uprava za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, prvi su digli zaposleni u tri najveće fabrike namenske industrije, Zastava oružje, Prvi partizan i Prve iskra.

    Protivimo se najavama delimične privatizacije kojom bi potencijalni strani investitori dokapitalizacijom mogli da dođu do 49 posto vlasništva, stav je sindikata zaposlenih oružara. To bi moglo da ima kobne posledice po budućnost ovih firmi, ali i bezbednost zemlje.

    Sindikati oružara podsećaju i da ove fabrike proizvode izuzetno atraktivnu robu čiji se najveći deo izvozi. Ulazak tuđeg kapitala, po njima, pod znak pitanja bi doveo saradnju sa nizom domaćih dobavljača sirovina i komponenti.

    Nasuprot sindikata, a u prilog delimične privatizacije vojnih fabrika, zakonopisci navode činjenicu da su neophodna veća ulaganja u tehnologiju i alate, ali i kadrovsko jačanje. Sve to teško je ostvarivo bez upliva privatnog kapitala.

    Da države koje drže do sebe i integriteta ne dopuštaju ulazak stranog kapitala u vojnu industriju, ističe profesor Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski.

    On napominje da je privatizacija namenske industrije delikatan posao, koji zadire u nacionalnu bezbednost, ističući da bi mogući proces privatizacije trebalo bi da bude pod najstrožim nadzorom države u svim fazama.

    Mijalkovski kaže i da ovo pitanje može da ima drugu, svetliju stranu. Namenska industrija bi sa stranim partnerima dobila pristup tržištima na kojima nije bila prisutna. Zahvaljujući privatnom kapitalu, bila bi unapređena proizvodnja i tehnologija.

    Stotine miliona evra od izvoza

    Domaća namenska industrija okuplja oko 50 fabrika u kojima je zaposleno 10.000 zaposlenih. Preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države izvoze 90 posto proizvodnje. Vojne fabrike godišnje izvezu oružje i municiju za 250 miliona dolara.

    Među najpoznatijim proizvodima domaće vojne industrije je oklopno vozilo "lazar". Iako se trgovina ovom vrstom robe odvija daleko od očiju javnosti, u medije je nedavno procurilo da je Srbija uveliko pregovarala sa Pakistanom o prodaji više komada oklopnog točkaša. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE