Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cilj NIS-a: Prvih deset u Evropi

    NIS grupa je u prošloj godini, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ostvarila neto dobit od 48,4 milijarde dinara, dok su ukupne investicije te kompanije u 2013. godini dostigle 57 milijardi dinara, izjavio je generalni direktor NIS-a Kirill Kravchenko.

    Dobit NIS grupe u 2013. približna je onoj iz prethodne godine, a samo NIS a.d. imao je neto dobit od 51 milijardu dinara, dok su ostatak dobiti ostvarile firme-kćerke.

    Na ostvarene rezultate najviše je uticala unutrašnja efikasnost, smanjenje troškova i uvođenje novih tehnologija, čija primena će se nastaviti i u 2014.godini, rekao je Kravčenko, prilikom predstavljanja rezulatat rada NIS-a u prošloj godini.

    NIS je na ima različitih poreza u 2013. uplatio u budžet Srbije oko 120,6 milijardi dinara, što je čak 30 odsto više nego prethodne godine i prema preliminarnim rezultatima ta naftna kompanija učestvuje u punjenju srpskog budžeta sa oko 14 odsto, naveo je Kravčenko. On je ukazao da je NIS 2008. godine punio budžet Srbije sa osam odsto, što znači da je od tada duplo povećana uplata NIS-a u budžet Srbije.

    Kravchenko je napomenuo da se ove godine navršava pet godina od kako je ruski Gazpromneft postao većinski vlasnik NIS-a i od tada je ruski partner uložio dve milijarde evra, a u naredne tri godine uložiće dodatnih 1,5 milijardu evra.

    Investicije NIS-a u prošloj godini su porasle za oko šest odsto u odnosu na 2012, a najviše se ulagalo u proizvodnju, promet i preradu, dok je EBTDA porasla za pet odsto i iznosila je 68,8 milijardi dinara.

    Najveći napredak u prošloj godini bio je u oblasti prerade koja je porasla za 36 odsto, dubina prerade je porasla za devet odsto i dostigla čak 84 odsto, dok je proizvodnja "belih derivata" porasla za 11 odsto, zahvaljujući modernizaciji Rafinerije Pančevo, koja je među našavremenijim postrojenjima u regionu, kazao je Kravchenko.

    On je dodao da NIS spada u trećinu najefikasnijih rafinerija u Evropi, a da je cilj da u narednom periodu uđe u prvih deset po dubini prerade.

    Proizvodnja nafte porasla je za oko dva odsto, rast u maloprodaje derivata od 13 odsto, sa dnevnom prodajom od 5,6 tona, dok je ukupna vrednost nabavljene opreme u 2013. godini iznosila je oko 30 miliona evra.

    Kravchenko je najavio u 2014. godini nastavak rasta izvoza NIS-a i širenja mreže benzinskih stanica u regionu, kojih NIS sada ima 30 u Bugarskoj, 14 u Rumuniji i 36 u BIH.

    NIS će u ovoj godini raditi na razvoju velikih dugoročnih projekata, kao što su modernizacija Rafinerije Novi Sad, nastavak ulaganja u dubinu prerade u Rafineriji Pančevo i kogenerativnih postrojenja za prozivodnju električne i toplotne energije, kazao je Kravčenko i najavio da će na proleće početi izbor partnera za Termoelektranu toplanu Pančevo.

    On je najavio da prve rezultate geoloških istraživanja u regionu – u Rumuniji, Mađarskoj i BIH – očekuje na proleće.

    Kravchenko je rekao da NIS ne učestvuje u planovima za preuzimanje hrvatske naftne kompanije INA, kao i da nije zainteresovan da postane većinski vlasnik Petrohemije iz Pančeva, ali da će kao manjinski akcionar NIS učiniti sve da pomogne da ta kompanija pronađe strateškog partnera, o čemu pregovori, u okviru radne grupe formirane sa Vladom Srbije, počinju sledeće nedelje.

    On je naveo da ukupna potraživanja NIS-a iznose 60 milijardi dinara, od čega im Srbijagas duguje 24 milijarde i da po tom pitanju nema napretka.

    Govoreći o ceni goriva u ovoj godini, Kravčenko je istakao da ne očekuje značajnije promene, ako ne bude porasla cena nafte, koja je planirana da u 2014. iznosi 95 dolara za barel i poručio da će NIS pokušati da ta povećanja amortizuje unutar kompanije.

    Odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je saradnja između NIS-a i Ministarstva energetike, Kravčenko je odgovorio da je ona korektna i da obe strane žele da određena pitanja što brže reše, kao i da je, zbog tehničkih primedbi, dorađen Vladin dokument o strategiji i planovima razvoja NIS-a i da očekuje da će ga Vlada uskoro usvojiti.

    Prioritet NIS-a u ovog godini će biti posvećen motivaciji zaposlenih i poboljšanju socio-psihološke klime u kompaniji, kazao je Kravčenko, istakavši da je NIS u poslednjih pet godina šest puta povećao ulaganja u obuku zaposlenih koja su dostigla 290 miliona dinara i kroz koju je prošlo oko 9.500 zaposlenih.

    NIS je, kako je dodao, za pet godina udvostručio nivo neto plata zaposlenih i po tome je na prvom mestu u Srbiji i među najboljim kompanijama u regionu, a prošečna starost zaposlenih je sa 45 smanjena na 37 godina

    NIS je i prvi u regionu po popularnosti na Fejsbuku, a tokom prethodnih godina dobio je niz domaćih i međunarodnih nagrada u ražličitim kategorijama, dodao je Kravchenko. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE