Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umrežavanje poslovnih žena

    Udruženje poslovnih žena Srbije predstavilo je program za uspostavljanje dijaloga između preduzetnica i predstavnika parlamenta kako bi se ukazalo na probleme koje imaju preduzetnici u sektoru malih i srednjih preduzeća.

    U Srbiji jednu četvrtinu preduzetnika čine žene, ali je njihov potencijal nedovoljno iskorišćen, ocenila je načelnica sektora za razvoj preduzetništva u Ministarstvu privrede Katarina Jovanović-Obradović.

    Prema njenim rečima u našoj zemlji žene postaju preduzetnice uglavnom iz nužde, kako bi obezbedile egzistenciju, pa zato imaju averziju prema rizicima poslovanja i ne šire poslovanje.

    Ona je ukazala i da su preduzetnice manje povezane od kolega muškaraca i da bi to trebalo promeniti upravo umrežavanjem. Takođe, veoma mali broj žena preduzetnica ima nekretninu na svoje ima, što im otežava da konkurišu za bankarske kredite, istakla je ona.

    Prema rečima predstavnice Odbora za javno zagovaranje u Udruženju poslovnih žena Srbije Gordane Ðurđević, taj odbor predložio je nekoliko ključnih inicijativa koje bi trebalo da doprinesu unapređenju ženskog preduzetništva i rešavanju nekih od najvažnijih problema.

    Jedan od ključnih je amandman na Zakon o privatizaciji koji se odnosi na potraživanja preduzetnika od preduzeća u restrukturiranju, a kojim se predlaže konverzija njihovih potraživanja u obveznice, a ne u kapital, navela je Ðurđević.

    Takođe, je predloženo, da se ujednače metodologije obračuna komunalnih taksi, jer sadašnje razlike u metodama izračunavanja tog nameta stvaraju velike teškoće preduzetnicima u poslovanju, istakla je ona.

    Predlog je i da se integriše privatno zdravstvo u sistem državne zaštite kao i da se uključe žene preduzetnice u sistem dobavljača, rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE